Elemzések Mi történt a 34. héten a járműiparban?

Mi történt a 34. héten a járműiparban?

autopro.hu | 2014.08.25 07:34

Mi történt a 34. héten a járműiparban?

Míg mi ünnepeltünk, az oroszok kvázi sakkot adtak a globális járműiparnak. Viszont elkészült az egymilliomodik Luk dupla kuplung Szombathelyen, fejlesztenek a Nyírségben, a Kisalföldön, Miskolcon, a Műegyetemen.

Hirdetés

Bár csak augusztus 27-én ismerheti meg a nagyvilág Moszkvában a Lada új zászlóshajójának szánt, nem kicsit és nem véletlenül franciás beütésekkel bíró, svéd formatervező keze által megrajzolt, 2015-ben érkező Vesta modellt, mi előre megmutattuk a várva várt autó jó néhány részletét. Mi sem igazolja a jelentős érdeklődést, mint az a tény, hogy pár nap alatt ez lett szakportálunk negyedik leglátogatottabb cikke az "örökranglistán".

Apró részlet csupán az új Ladáról, de a lényeg, a változás szembeötlő

Külföldi terepen maradva a cseheknél is körülnéztünk: a megunhatatlan Octavia hazájában 16 százalékkal múlta felül saját korábbi teljesítményét a helyi járműipar.

A svédek - mert ugye nem minden Volvo kínai - eközben olyan gázüzemű teherautóval álltak elő, amelyet tipikusan városi használatra terveztek. Hulladékgyűjtő teherautóként épp megteszi.

A gyártói gondoltakört bezárva a kínaiak viszont Oroszországban építenek autógyárat, mintegy 150 millió dolláros beruházással.

Jó hír a Nokia hazai - volt - munkatársainak, hogy több tucat cég, főként járműipari és elektronikai vállalatok jelentkeztek be a Komáromban megszűnő gyár dolgozóiért. Van olyan munkaadó, aki egyszerre 400 főt is felvenne.

Nyírbátorban nemhogy bezár, éppenséggel megduplázza munkatársai létszámát a Diehl Aircabin Hungary. A név talán kevéssé cseng ismerősen - annyit mindenképp érdemes tudni róluk, hogy a Boeing beszállítói.

A szakportálunk híreinek sorában egyre gyakrabban szereplő NNG informatikai cég olyat lépett, amiből, reméljük, követendő gyakorlat lesz: a magyar tulajdonú járműipari navigációs fejlesztő vállalat amerikai techcéget vásárolt fel. Igen, pont így történt, nem fordítva.

LuK dupla kuplung - túl az egymilliós hazai termelési darabszámon

Szombathely is büszkélkedhet, hiszen a város ipari parkjában működő LuK gyárában legyártották az egymilliomodik dupla kuplungot.

A Claas beszállítójaként ismert csornai Hantech vállalkozás kapcsán nemcsak 75 milliós fejlesztésről számolhattunk be, de ez a cég lett harmadmagával a kormányzat szempontrendszere szerint a hónap vállalkozása.

Az elmúlt hónapokban annyi stratégiai megállapopdást kötött a kormány különféle cégekkel, hogy nem is olyan könnyű naprakésznek lenni a kiemelkedő vállalatok bővülő listáját illetően. Ezért összeírtuk, mely hazánkban működő járműipari vállalatok lettek eddig tagjai a sajátos partnerközösségnek.

Az egyik legutóbbi stratégiai megállapodás szignálása

Orosz témából jutott a hétre bőven, alighanem a folyamatnak közel sincs vége. A Lada Vesta érkezése mellett a másik ütős hírt az a bejelentés szolgáltatta, miszerint a külföldi szankciók válaszlépéseként leállhat az orosz autóimport. A következmények szinte beláthatatlanok, mindesetre a lépés - szerintünk - egy nem feltétlenül fegyverekkel vívott, ám sokak életét negatívan befolyásolni képes háború küszöbét jelentené.

Ehhez képest megnyugató hír lehet, hogy a statisztikai adatok azt mutatják, nem csökken az autóvásárlási kedv Európában.

Bár még nyári szünet van hivatalosan, a felsőoktatásban is zajlik az élet. Lendületese halad előre a kancelláriarendszer bevezetése: a 29 állami intézmény e posztjára 300-nál is többen jelentkeztek.

Így fest a BMEmotion fejlesztőcsapat kormányműve összeszerelve

Beszámoltunk egy innovatív kormánymű fejlesztéséről is, amelyet a Műegyetem munkatársai alkottak meg, s egy elektromos versenyautóba fogják beépíteni.

Versenyautóból nem volt hiány - elektromosból sem - a Győr melletti gönyűi kikötőben, most hétvégén zajlott a Formula Student Hungary idei futama.

Ott találkoztunk a Miskolci Egyetem csodabogarával, a VW klasszikus modelljének elektromossá alakított változatával, amelyet az észak-magyarországi felsőoktatási intézmény rektorhelyettese mutatott be olvasóinknak.

Szerintünk remek ötlet ez a doktoranduszi diplomamunka

Augusztus 18-22. között tovább folytatta szolid tornamutatványait a forint - egy euróért hétfőn délelőtt 314 forintot adtak, péntekre 313,5 körülre tért vissza a hétközi 315-ös szintről a magyar fizetőeszköz.

Azzal a reménnyel fordulunk a nyár utolsó hetére, hogy ha a pihenőidőnek számító hónapok ennyi fejlesztést, fordulatot tartogatnak, a jövőben még több érdekes és hasznos információt oszthatunk meg az autopro.hu egyre bővülő olvasótáborával.

Kiemelt Partnereink