Elemzések Mennyit fordul egy szélkerék egy e-autó töltéséhez?

Mennyit fordul egy szélkerék egy e-autó töltéséhez?

autopro.hu/F.M. | 2023.02.18 04:17

Mennyit fordul egy szélkerék egy e-autó töltéséhez?

Fotó: Pexels

Nincs egyértelmű válasz arra, hogy mennyit kell forognia a szélerőművek lapátjainak ahhoz, hogy egy elektromos autót fel tudjon tölteni, hiszen ez az akkumulátorok kapacitásától is függ. De nézzünk néhány példát!

Hirdetés

A világ legnagyobb szélerőmű gyártója a Vesta, aminek a V236-15.0MW típusú szélkerekei a legnagyobbak: ahogy talán a típusszámból is sejthető, 236 méteres gigantikus rotorátmérőjükkel 15 megavatt – tehát 15 ezer kilowatt – energiát tudnak előállítani. Ahhoz, hogy kiszámolhassuk az autó feltöltéséhez szükséges időt, figyelembe kell még vennünk egyéb adatokat is, mint például a fordulatszámukat, ami pedig a szél sebességétől függ.

Az általános átlagos fordulatszám tíz fordulat percenként, vagyis hat másodperc szükséges egyetlen körhöz, és ez az egy fordulat 25 kilowattórát hoz a konyhára. Mit jelent ez az elektromos autók számára?

Nem mindegy, mivel járunk

A kicsi és jogosan takarékosnak nevezhető Volkswagen eUp! fogyasztása 16 kilowattóra 100 kilométeren. A Vesta legnagyobb lapátjának egyetlen fordulata tehát 156 kilométerre elegendő energiát biztosít a kisautó számára.

Az akkumulátor kapacitása körülbelül 32 kilowattóra, tehát mindössze 13 másodperc alatt fel lehetne tölteni – ha ekkora töltési kapacitás lehetséges lenne. Évente átlagosan 14 ezer kilométert teszünk meg autónkkal, ezzel számolva a szélkerék számára kilenc perc elegendő lenne az egész éves energiaszükséglet kitermelésére – már persze ha tudnánk tárolni az energiát.

A kevésbé takarékos Tesla Model X nagyjából 25 kilowattórát fogyaszt 100 kilométeren, de még így is egyetlen rotorfordulat alatt feltölthető lenne. A Tesla akkumulátorával elérhető maximális „hatótáv” 100 kilowattóra. Így tehát maximum négy körülfordulással 24 másodperc alatt feltölthető. Így, ha a korábbi átlagos éves közlekedési távolsággal számolunk, 3500 kilowattóra éves fogyasztást kapunk. Ebből pedig adódik, hogy 140 fordulattal 14 perc alatt az éves mennyiség kitermelhető (ideális körülmények mellett).

Természetesen nem minden szélerőmű rendelkezik ekkora teljesítménnyel. A szárazföldön leggyakrabban 3-6 megawatt teljesítményű erőművek állnak. Illetve mivel a szél sem mindig fúj, érdemesebb az éves átlagtermeléssel számolni: egy ilyen szélkerék évente nagyjából 4-7 millió kilowattóra energiát termel. Induljunk ki évente 4 milliárd kilowattórából, ez elegendő energia 2000 e-Up számára (átlagos 14 ezer kilométeres éves futással).

Minden a jó lokációtól függ

Az Vesta tenger- és óceánpartokra tervezett szélkerekeinek éves teljesítménye a felállítási helytől is függ. Megfelelő, még beépítetlen helyeken az északi tengeren 4500 maximális teljesítményű üzemórával is számolhatunk évente, ami azt jelenti, hogy minden a rendszer fenntartására eső kilowattóra 4500 kilowattóra energiát szolgáltat vissza a rendszerbe. A V236-15MW esetében ez összesen 67,5 gigawattóra évente, ami 30 ezer e-Up számára is elég.

A szélkerekek átlagos teljesítménye és hatásfoka így is generációról generációra nő. Tehát a 15 megawattos Vesták se jelentik a technológia csúcspontját. Még nagyobb szélerőművek állnak fejlesztés alatt jelenleg is – jegyzi meg a számítást is végző eFahrer.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink