Elemzések Már nem lehet ellógni a napelemek telepítését

Már nem lehet ellógni a napelemek telepítését

Pörge Béla | 2023.12.30 16:19

Már nem lehet ellógni a napelemek telepítését

Fotó: Schaeffler Magyarország

A fenntarthatóság jegyében a megújuló energia használata már évek óta terjed, ám óriási lökést adott az ilyen beruházásoknak az energiaválság. Kis túlzással azt lehet mondani, hogy 2023-ban már nem építenek úgy új üzemeket vagy csarnokokat, hogy azok tetejére ne kerüljön napelem.

Hirdetés

Magyarországon a megújuló energia lényegében a napenergiával egyenlő – szélerőműveket évek óta nem lehet építeni a szabályozások miatt, korábban pedig nem épült ki komolyabb hálózat ezekből. A vízenergia még ennyire sem kap jelentős szerepet a földrajzi adottságok miatt, így maradnak a napelemek. Ezek telepítése természetesen nem mostanában kezdődött, de az energiaválság hatására nagyon komolyan felpörgött.

Cikkünkben minden olyan beruházást nem tudunk bemutatni, aminek keretében napelemeket is telepítettek, de a járműiparban releváns beruházásokat, valamint a napenergia általános használatát szolgáló híreket összegyűjtöttük a 2023-as évből!

Élen a legnagyobbak

A legnagyobb magyarországi autóipari vállalatok nem 2023-ban kezdtek el megújuló energiát használni: az Audi már 2019-ben megkezdte felszerelni napelemekkel épületei tetejét, azóta nem kérdés, hogy ha új létesítmény épül, akkor arra napelem is kerül – Európa legnagyobb tetőre szerelt napelemparkja működik Győrben. A győri üzem egyébként is elérte már a karbonsemleges működést, így a megújuló energia kapcsán érdemes az elsők között említeni.

Kecskeméten is zajlik az elektromos átállás: ahogy a 2022-ben bejelentett beruházások keretében megépülő létesítmények tetejére is kerül napelem, ugyanígy az idén bejelentett bővítésre is igaz ez. 2023-ban a Suzuki is csatlakozott a körhöz, az új beruházás kapcsán napelemeket is telepítenek Esztergomban. Szentgotthárdban szintén folyamatban van a napelemek telepítése, de a Stellantis alá tartozó gyár egyébként is büszke az energiafelhasználására. Természetesen lesz napelem a BMW épülő debreceni gyárának területén is.

Nem késlekednek a beszállítók sem

A Schaeffler Savaria 2023 februárjában kezdte el a 3622,7 kilowatt teljesítményre képes napelempark telepítését. A vállalat két szombathelyi üzeménél lévő kiserőmű a legnagyobb lesz a Schaeffler Csoport gyártó telephelyein működő napelemparkok között. Szintén Szombathelyen telepít napelemeket a TDK is, a japán vállalat telephelyén hőszivattyús rendszert is kialakítanak – akárcsak a Schneider Electric zalai okosgyárában.

Az újonnan bejelentett gyárépítések esetében szinte alapvetés a napelemek telepítése - a 2023-ban bejelentett beruházások közül ilyen például a Sunwoda nyíregyházi gyára, vagy a kisebb cégek esetében a Trimetrik Kft-t lehet megemlíteni, aki műanyag alkatrészeket termelő gyárat épít Székesfehérváron. A Waberer’s új, Budapesthez közeli logisztikai központja szintén úgy épül, hogy számolnak benne a megújuló energiával.

Természetesen sok vállalat hajt végre beruházást külön a napelemek telepítésére. Így tett ősszel a tatabányai AGC, vagy éppen a mezőgazdasági gépek piacán aktív Optigép még az év elején, és a gumigyártó Apollo Tyres Győrben.

Külön iparág

Az MVM Zöld Generáció Kft. 9,4 milliárd forintos beruházással 23,97 megawatt csúcskapacitású naperőművet épített uniós támogatással Szeged határában. Az év végén sem tétlenkedett az MVM, és egy Tázlár melletti naperőművet vásárolt meg, hogy még nagyobb arányban állíthasson elő zöld áramot.

A napelemparkok telepítésében már az Ikarus is részt vesz – a 2023 januárjában kötött kiemelt partneri együttműködés második fázisának megkezdéseként az Astrasun Solar Nyrt. és a Műszertechnika-Holding Zrt. – új cég alapítása helyett – egymás között egyenlő arányban megvásárolta az érdemi tevékenységet jelenleg nem folytató Egg Veled Kft. 100 százalékos üzletrészét. A társaság cégneve ezzel egyidőben Ikarus Tech Kft.-re módosult, és a továbbiakban az együttműködő felek ezen vállalaton keresztül folytatják a napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártására irányuló kereskedelmi tevékenységüket.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink