Elemzések Mágnesekkel kapcsolódik be az elektrifikációba Vietnam

Mágnesekkel kapcsolódik be az elektrifikációba Vietnam

autopro.hu/M.M. | 2023.08.25 13:20

Mágnesekkel kapcsolódik be az elektrifikációba Vietnam

Fotó: Vacuumschmelze

Több dél-koreai és kínai ritkaföldfémmágnes-gyártó cég is Vietnamban nyitandó gyárakkal tervezi több lábra helyezni az ellátási láncokat, a kínai-amerikai konfliktusokkal szembeni védekezés jegyében.

Hirdetés

A dél-koreai Star Group Industrial (SGI) és a kínai Baotou INST Magnetic azon cégek között szerepelnek, melyek a váltással megvédenék magukat az egyre több kereskedelmi korlátozástól.

Kína domináns a mágnesek és azon ritkaföldfémek előállításában, amelyekből készülnek. A mágnesek központi szerepet töltenek be olyan termékek gyártásában, mint az elektromos járművek, szélturbinák, fegyverek és okostelefonok, így az ágazat stratégiai fontosságú. Ennek ellenére csak korlátozott erőfeszítések történtek Kína szerepének mérséklésére. A szomszédos Vietnam azonban kiaknázatlan ritkaföldfém-lelőhelyekkel, valamint egy újonnan induló feldolgozóiparral rendelkezik, ami lehetőséget ad az országnak, hogy valódi versenytárs legyen.

Vietnam jelentős fejlődés előtt áll

Ennek ellenére Vietnam a világ mágneseinek mindössze egy százalékát állítja elő – olvasható az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának jelentésében –, míg Kína a világ 92 százalékát. Ezenkívül egyes kínai gyárak tízszer annyi mágnest tudnak előállítani, mint az SGI projektje, és Kína ezenfelül az ércek bányászatát és feldolgozását is az irányítása alatt tartja.

Mindazonáltal Vietnam feljövőben van. Az SGI üzeme teljes kapacitással működve a Project Blue nevű, kritikus anyagokkal foglalkozó tanácsadó cég által becsült 2022-es globális termelés közel három százalékát biztosítaná. Ez az Egyesült Államok által importált neodímium mágnesek csaknem felének felel meg. Ezen túlmenően amerikai tisztviselők növekvő érdeklődést mutatnak Vietnam ritkaföldfém-potenciálja iránt, Dél-Korea pedig júniusban megállapodást írt alá Vietnammal a kritikus ásványok ellátási láncának fejlesztése céljából.

A mágnesgyártókat az alacsony munkaerőköltségek és a többszörös szabadkereskedelmi megállapodások által biztosított piacra jutás is Vietnamba vonzza. Közelebb akarnak lépni a vietnami ügyfelekhez, például az autógyártókhoz és az elektronikai cégekhez, amelyek egyre inkább óvakodnak attól, hogy túlzott mértékben támaszkodjanak a kínai beszállítókra, ahogy a Washington és Peking közötti kapcsolatok romlanak.

Az SGI, amely több elektromos autókat gyártó céget is mágnesekkel lát el, nemrég mondta el a Reuters-nek, hogy 80 millió dollárt fektet be az új, 2024-re elkészülő vietnami gyárába. Az üzem csaknem megkétszerezné a cég jelenlegi Dél-Koreából és Kínából származó, évi 3000 tonnás termelését. Az SGI a beruházásra az esetleges kínai kereskedelmi korlátozások elleni ellenintézkedések részeként hivatkozott. Azt is hozzátették, hogy a ritkaföldfémek nagy részét Kínából szerzik be, de alternatív forrásokat keresnek Vietnámban és Ausztráliában, és egy feldolgozó létesítmény felépítését tervezik az ázsiai országban.

Az ügyfelek kérik Kína kihagyását

A kínai INST a tervek szerint már szeptemberben megkezdi működését egy észak-vietnami bérelt üzemben, miután júniusban megkapta a helyi jóváhagyást. Az INST, az áramkörök tervezésére szakosodott nagy mágneses cég 2021-ben került fel az Apple beszállítói listájára. A vietnami terjeszkedés az ügyfelek azon kérését követi, hogy a növekvő kereskedelmi feszültségek közepette diverzifikáljon, csökkentve kínai függését.

Az INST kezdeti befektetése néhány millió dollárra korlátozódik, a lehetséges második szakaszban viszont egy saját üzem építése van tervben – közölte néhány, a névtelenségük megmaradását kérő személy.

Az ügyfelek hasonló kérése miatt egy másik kínai mágnesgyártó, a Magsound is úgy döntött, hogy a jövő év első felében gyárat nyit Vietnamban – mondták el források. Bár a beszállítói tárgyalások sikertelensége miatt ez a projekt végül nem látszik megvalósulni.

A Vietnamban aktív mágnesgyártók közül a japán Shin-Etsu Chemical idén bővítette vietnami létesítményeit, miután 2017-ben úgy döntött, hogy megduplázza az éves kapacitást 2200 tonnára.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink