Elemzések Macron: nem leszünk az amerikai autópiac fogyasztói

Macron: nem leszünk az amerikai autópiac fogyasztói

autopro.hu/F.M. | 2023.05.15 12:21

Macron: nem leszünk az amerikai autópiac fogyasztói

Fotó: Renault Media

Sok országban még egyértelmű, hogy az elektromos autók vásárlását támogatni kell, így van ez Franciaországban is. Emmanuel Macron francia elnök viszont csökkenteni akarja a támogatás alá eső márkák számát és kizárólag európai gyártású modelleket dotálna.

Hirdetés

Egyértelmű állásfoglalást tett a francia elnök azzal kapcsolatban, hogy milyen elektromos autókat támogatna a jövőben. „Nem arra vagyunk hivatottak, hogy az amerikai piac fogyasztói legyünk” – mondta Macron.

Franciaország jelenleg szemmel látható vásárlási prémiumot kínál az elektromos autókhoz: akár 7 ezer eurós támogatásban is részesülhet, aki elektromos autót vesz, és az általa választott jármű ára 47 ezer euró alatt van, súlya pedig kisebb, mint 2,4 tonna. Macron elnök szerint viszont mindez a jövőben csak az európai gyártású járművekre lesz érvényes.

Beszédében a francia elnök nemrég jelentette be, hogy az ázsiai vagy amerikai elektromos modellekre többé nem nyújtanak támogatást. Ezt a változtatást az év végével akarják érvénybe léptetni.

Francia válasz az amerikai politikára

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint Macron bejelentése csak annak az intézkedéscsomagnak a része, amely Franciaország újra iparosítására szolgál. A készülő törvény Franciaország válasza lesz az Egyesült Államokban kiadott Inflation Reduktion Act csomagra. Nem ez az első válasz rá egyébként, az év elején Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy az amerikai csomag mintájára adják ki a „Green Deal” programot. A bizottság elnöke azt mondta, hogy a Green Deal célja egyben, hogy Európát központi, világszintű vezető szerepbe helyezze a tiszta technológiákban elért innovációk terén.

„Nem arra vagyunk hivatottak, hogy az amerikai piac fogyasztói legyünk” – mondta Emanuel Macron a tervek kihirdetésekor. „Ez is egy a, szuverenitást érintő kérdés” – folytatta Macron, hozzátéve, hogy nem akarja „a francia adófizetők pénzét az Európán kívüli ipar fejlődésének támogatására fordítani”.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink