Elemzések Lítiumpartnerség születik az EU és Chile között

Lítiumpartnerség születik az EU és Chile között

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.06.15 12:18

Lítiumpartnerség születik az EU és Chile között

Fotó: Orocobre

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy a chilei lítium projektek fejlesztésének érdekében az Európai Unió és Chile egy szándéknyilatkozat aláírására készül. A lítium az elektromos autók akkumulátorainak kulcsfontosságú anyaga.

Hirdetés

Von der Leyen a chilei elnökkel, Gabriel Boric-kal közös sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy a két fél megállapodást kötött egy stratégiai társulás kialakításáról a lítium projektek fejlesztése és az ellátási láncok megerősítése érdekében. Von der Leyen szerint „Ez a stratégiai társulás lehetővé teszi, hogy Chilében hozzáadott értéket teremtsünk".

Chile áprilisban jelentette be, hogy állami irányítás alatt álló köz- és magántársulások révén szeretné bővíteni a lítiumbányászatot az országban annak érdekében, hogy visszaszerezze világelső lítiumtermelői pozícióját.

Hidrogéntermelésben is együttműködnek

Az EU és Chile közötti zöld hidrogénnel kapcsolatos kezdeményezés kapcsán mindkét vezető új projekteket jelentett be, többek között az „Európa Csoport Alap a Megújuló Energiáért Chilében" kezdeményezést, mely Chilében megújuló hidrogénprojekteket fog finanszírozni.

Az több mint kétszázmilliós alapot az Európai Beruházási Bank és a KfW német bank fedezi, és Chile állami fejlesztési ügynöksége fogja kezelni - írta meg a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink