Elemzések Letaszították trónjáról a Teslát

Letaszították trónjáról a Teslát

autopro.hu/P.B. | 2022.07.11 10:20

Letaszították trónjáról a Teslát

Fotó: Pixabay

Hosszú idő után először fordult elő, hogy nem a Tesla vezeti az elektromos autók eladásait globális szinten. 2022 első felében eddig nem a Tesla, hanem a BYD adta el a legtöbb tisztán elektromos autót. A listát az ázsiai cégek dominálják.

Hirdetés

A Statista adatai szerint az idei év első felében a BYD 506.868 tisztán elektromos autót értékesített globális szinten, ezzel letaszította trónjáról a Teslát. Az elektromos autók szegmensében régóta egyeduralkodónak tűnő amerikai gyártó ugyanis „csak” 406.869 tisztán elektromos autót adott el. A Tesla eladásait elsősorban a kínai, rendkívül szigorú járványügyi intézkedések vetették vissza.

A BYD piaci részesedése így 15,6 százalékra nőtt, míg a Tesla a tisztán elektromos autók piacának 12,6 százalékát fedi le. A harmadik helyen ismét egy kínai OEM következik, a SAIC 8,6 százalékos piaci részesedéssel bír a szegmensben.

Még messze a csúcstól a Volkswagen

Mint ismert, a Volkswagen Csoport deklarált célja, hogy piacvezetővé váljon az elektromos autók szegmensében (is, bár a teljes eladásokban a Toyota általában első). Bár az elektromos offenzíva hatása érződik, 7,8 százalékos piaci részesedésével a Volkswagen még messze van a csúcstól, jóformán feleannyi tisztán elektromos autót tudott értékesíteni, mint a BYD.

A listán ötödik a Hyundai Motor Csoport, a Kiával együtt a dél-koreaiak a piac 5,8 százalékát fedik le. A Geely és a Volvo együttesen 5,7 százalékért felel, a Stellantis pedig 5,5 százalékot tud lefedni az elektromos autók piacán. Az összes többi gyártó együtt 38,4 százalékot tesz ki.

Töretlen növekedés

2022-ben januártól május végéig 3.240.739 elektromos autót értékesítettek globális szinten, ez 80 százalékos növekedés az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A Statista becslése szerint az idei évbe a hétmilliós mérföldkövet is megugorják az elektromos autók, ugyanis az év második fele jellemzően erősebb szokott lenni az elsőnél.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink