Elemzések Lenyomták a dízeleket az e-autók Európában

Lenyomták a dízeleket az e-autók Európában

autopro.hu/P.B. | 2023.07.20 14:18

Lenyomták a dízeleket az e-autók Európában

Fotó: Tesla

Történelmire sikerült a június az európai autópiacon: először fordult elő olyan, hogy több tisztán elektromos autót adtak el újonnan, mint dízelt. A legtöbbet viszont még mindig a benzines autókból vásárolják az európaiak.

Hirdetés

2023 első felében jelentősen, 17,9 százalékkal nőtt az EU-ban regisztrált új autók száma, elérve az 5,4 millió darabot. Júniusban 17,8 százalékos volt a növekedés és a nyár első hónapjában egymillió autót adtak el az unióban újonnan. A legnagyobb mértékben a tisztán elektromos autók eladása nőtt, viszont a plug-in hibridek iránt csökkent a kereslet.

Júniusban az akkumulátoros elektromos autók piaci részesedése 10,7 százalékról 15,1-re nőtt, először megelőzve a dízel részesedését – a dízelek iránt négy százalékkal csökkent a kereslet 17,4-ről 13,4 százalékra. A hibrid autók továbbra is a második legnépszerűbbek 24,3 százalékos részesdésükkel, míg a legnagyobb részarányt még mindig a benzines autók képviselik, 36,3 százalékkal. A plug-in hibridek az európai újautó-eladások 7,9 százalékát tették ki júniusban, népszerűségük valamelyest csökkent a tavalyi 8,2 százalékról.

Csúcson a Tesla

Idén eddig 703.586 tisztán elektromos autót adtak el az EU-ban, ez 53,8 százalékos növekedés a tavalyi évhez képest és az első hat hónapban 13 százalékos piaci részesedést jelent. Összesen 5,4 millió új autót adtak el Európában 2023 első felében.

A Dataforce piackutató cég előzetes adatai szerint Európában az összes hajtástípus közül a legkelendőbb modell egy tisztán elektromos autó volt: a Tesla Model Y mind júniusban, mind az év első felében a modellrangsor élén állt – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink