Elemzések Lassan vége a nyersanyaghiánynak?

Lassan vége a nyersanyaghiánynak?

MTI/autopro.hu | 2023.06.08 07:21

Lassan vége a nyersanyaghiánynak?

Fotó: European Battery Alliance News

Tovább enyhült a nyersanyaghiány a német iparban májusban, a megkérdezett cégek 35,3 százaléka számolt be nyersanyag-beszerzési problémákról - derült ki az ifo német gazdaságkutató intézet felméréséből.

Hirdetés

A müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) adatai szerint egy hónappal korábban, áprilisban ez az arány 39,2 százalék volt.

A nyersanyaghiány enyhülése némi könnyítést jelent a német gyártóknak, miközben a jelenlegi gazdasági helyzet nehézségeivel küzdenek. A német vállalatok így gyorsabban tudják feldolgozni a meglévő rendeléseket, fenntartva ezzel a termelést. Jelenleg a megkérdezett cégek 4,3 havi termelésnek megfelelő rendelésállománnyal rendelkeznek – ez jóval több, mint a 2,9 hónapos hosszú távú átlag. A megrendelések visszaesésének tehát még nincs túl nagy hatása” - kommentálta az eredményeket Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az autóiparban azért még van baj

A német ipar jelenleg két részre oszlik, számos elektromos és elektronikai, gép- és berendezésgyártó, valamint autóipari vállalat továbbra is komoly problémákkal küzd. Ezen iparágak mindegyikében 50 százalék feletti az anyaghiányról beszámoló vállalatok aránya. Különösen a chipek és a félvezető termékek hiányoznak.

Az iparágak többségében azonban mára 20 százalék alá süllyedt a köztes termékek beszerzésével kapcsolatos problémákat bejelentő vállalatok aránya. Ide tartozik egyebek mellett a vegyipar, ahol a vállalatok 16,9 százaléka számolt be anyaghiányról, a fémtermékeket gyártó vállalatok, ahol ez az arány 15,6 százalék volt, valamint a bútorgyártó cégek, ahol az arány 8,8 százalék volt májusban, míg a papíripari cégek mindössze 2,5 százaléka számolt be anyaghiánnyal kapcsolatos problémákról.

Vannak már biztató jelek

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, már több autógyártó jelezte, hogy már legyőzte az alkatrészhiányt. Ilyen például a Volkswagen, ahol Imelda Labbé, a márka értékesítési igazgatója egy május 31-én közzétett interjúban úgy fogalmazott, hogy a helyzet érezhetően enyhült. Az általa adott tájékoztatás szerint az üzemek kapacitáskihasználtsága lényegesen javult a tavalyihoz képest. A wolfsburgi központi üzemben, a VW legnagyobb termelési telephelyén is felszámolták a szűk gyártási keresztmetszeteket.

Az Opel vezérigazgatója, Florian Hüttl június másodikán nyilatkozta azt, hogy a vállalat túljutott a chiphiány, és most már IT dolgozókat keres, mert inkább a képzett munkaerőből sznved hiányt, mint az alkatrészekből.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink