Elemzések Kilőtt a nikkel ára az ukrajnai háború miatt

Kilőtt a nikkel ára az ukrajnai háború miatt

MTI | 2022.03.09 14:20

Kilőtt a nikkel ára az ukrajnai háború miatt

A londoni fémtőzsde (LME) felfüggesztette a nikkel kereskedését még március 8-án, miután két nap alatt 250 százalékkal nőtt, tonnánként 100 ezer dollár fölé emelkedett a jegyzése. Eközben a sanghaji határidős tőzsdén is felfüggesztik a fém egyes jegyzéseinek a kereskedését egy napra.

Hirdetés

A rozsdamentes acél gyártásában és az elektromos járművek akkumulátoraiban használt nikkel árának ugrásszerű emelkedését elsősorban az okozta, hogy az Oroszország elleni, ukrajnai offenzíva miatti szankciókkal összefüggésben megszakad a fémszállítás. Oroszország fedezi a világ nikkelkeresletének 10 százalékát

A londoni fémtőzsdén 1985 óta először függesztettek fel kereskedést. Az évtizedekkel korábbi eset az ónárral volt összefüggésben.

Még várni kell a normál rend visszatérésére

A tőzsde közleménye szerint nem valószínű, hogy péntek, vagyis március 11. előtt újraindul a nikkel kereskedése. Az újraindítás után pedig csak az európai tőzsdék nyitvatartási ideje alatt zajlik majd kereskedés, és 10 százalékos napi limitet vezetnek be a jegyzések ingadozására.

A nikkel árának emelkedése jelentős kockázat az elektromos járművek gyártói számára, mivel megnő az autók előállításának költsége.

A sanghaji határidős tőzsde nemrég azt közölte, hogy március 10-től egy napra felfüggeszti a nikkel egyes határidős jegyzéseinek kereskedését. Az intézkedés az április-július, a szeptemberi, valamint a decemberi és jövő januári jegyzést érinti.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink