Elemzések Kikötői sztrájk fenyegeti a brit autógyártást

Kikötői sztrájk fenyegeti a brit autógyártást

autopro.hu/V.M. | 2022.08.04 09:19

Kikötői sztrájk fenyegeti a brit autógyártást

Fotó: Pexels

Az Egyesült Királyság legnagyobb konténerkikötőjében, Felixtowe-ban sztrájk okozhat komoly fennakadásokat, súlyosbítva többek között a szigetország autóiparának ellátási zavarait.

Hirdetés

A felixtowe-i kikötő bonyolítja le a brit konténerkereskedelem 48 százalékát. Egyebek mellett autóipari komponensek és anyagok haladnak át rajta nap mint nap.

A Unite szakszervezethez tartozó helyi dolgozók azután szavazták meg az egyelőre ismeretlen időpontban kezdődő munkabeszüntetést, hogy a kikötő számukra nem elfogadható béremelési ajánlatot tett. A kikötő 5 százalékkal kívánta emelni a fizetéseket, ami a Unite szerint gyakorlatilag fizetéscsökkentést jelentett, figyelembe véve, hogy az infláció az Egyesült Királyságban 12 százalék körül mozog. A szakszervezet továbbá emlékeztetett, hogy a munkavállalók tavaly csakugyan infláció alatti, 1,4 százalékos béremelésben részesültek.

Még elkerülhető a baj

A kikötő, ami saját megítélése szerint „nagyon is fair” ajánlattal állt elő, a sztrájk bejelentése után megegyezett a szakszervezettel arról, hogy augusztus 4-én ismét tárgyalóasztalhoz ülnek az ACAS, a brit kormány választottbírósági szolgálatának közvetítésével.

Az egyeztetéssel talán elkerülhető felixtowe-i sztrájk újabb csapást jelentene a kikötőn átáramló áruforgalomra, amit már jelenleg is késések és bizonytalan szállítási idők terhelnek. Specifikusan az autóipart nézve, a munkabeszüntetés aligha nem tovább rontaná azokat az ellátási lánci zavarokat, amik hatására 2022 első felében Nagy-Britanniában 19,2 százalékkal kevesebb autót gyártottak, mint egy évvel korábban – írta meg az Automotive Logistics.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink