Elemzések Kifogyhat az autókból az orosz rendőrség

Kifogyhat az autókból az orosz rendőrség

autopro.hu/P.B. | 2022.12.03 16:19

Kifogyhat az autókból az orosz rendőrség

Fotó: Twitter/Motor ru

A háború és a nyugati szankciók sora egyre inkább érezteti a hatását Oroszországban. A helyzet odáig fajult, hogy a rendőrség is kezd kifogyni az autókból, miután a legutóbbi tendereken nem orosz gyártók nyertek. Ennek ellenére a szovjet idők megoldását vehetik elő most is, és orosz járművekkel látnák el a fegyveres testületet.

Hirdetés

Oroszországban bőven van hagyománya a hazai gyártású – azaz elsősorban Lada márkájú – rendőrautók használatának. Az utóbbi években ugyanakkor külföldről is szép számmal vásároltak járműveket a rendfenntartó erők: számos Škoda és Hyundai is megjelent a rendőrség kötelékében az AvtoVaz termékei mellett.

Jelenleg ugyanakkor mintegy 2800 új rendőrautó hiányzik az utakról az orosz belügyminisztérium szerint. Az oroszok egyszerűen nem találnak beszállítót az autókhoz. Elsősorban a közlekedési rendőrök szenvednek hiányt, a belügyminiszter szerint nincs elegendő orosz autó, ami kielégíti a testület igényeit.

Éppen kezdtek nyitni

Ez közlekedésbiztonsági állami projekt keretében az oroszok 2019 óta folyamatosan szerzik be az új rendőrautókat, a terv szerint 2024-ig 35,8 milliárd rubelt (mintegy 240 milliárd forint) költöttek volna erre a beruházásra – de aztán közbeszólt a háború. A program keretében 2019-ben és 2020-ban Škoda Octavia és UAZ Patrol típusú autókat vettek, míg 2021-ben Hyundai Solaris és Lada Vesta modellek álltak rendőrségi kötelékbe.

Az idei évben 4,5 milliárd rubelből 2800 autót kívánt beszerezni a rendőrség, azonban a Škoda már a februári orosz agresszió óta nem gyárt autókat az orosz piacra, és azóta a Hyundai is kivonult a piacról. Sőt, más autógyártók sem igen termelnek Oroszországban és az orosz piac számára sem.

Hazai megoldás jöhet

Jobb híján az orosz rendőrség kénytelen lesz Lada és Moszkvics modelleket beszerezni. Az iDnes által idézett orosz források szerint az egyetlen reális opció a Lada Granta maradt a rendőrség számára, bár márciustól egyszerűsített formában a Vesta gyártása is újraindulhat.

Sőt, egyes híresztelések szerint akár a frissen felélesztett Moszkvics termékei is megoldást jelenthetnek a rendőrség számára. Az újraindított Moszkvics-gyárban egyébként a kínai JAC alapján készülnek az autók.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink