Elemzések Készüljünk fel az átalakult munkakörülményekre!

Készüljünk fel az átalakult munkakörülményekre!

autopro.hu/P.B. | 2020.06.24 16:22

Készüljünk fel az átalakult munkakörülményekre!

Fotó: Ford Media Center

Néhány hónap alatt megváltoztak az eddig megszokott munkahelyi viszonyok. Egyrészt új egészségügyi és higiéniai előírásoknak kell megfelelni, másrészt a digitalizáció és az Ipar 4.0 alapú technológiák sokkal nagyobb teret kaptak, mint valaha. Az üzemekbe visszatérő dolgozóknak nem feltétlenül egyszerű alkalmazkodniuk az új környezethez.

Hirdetés

Már-már alapvetésnek számít, hogy a munkahelyeket át kellett alakítani a koronavírus-járvány miatt: új távolságtartási normáknak kell megfelelni, fertőtlenítők, plexik, maszkok vannak mindenhol, az üzemek már nem olyanok, mint eddig voltak. Ez ráadásul csak az egyik fele az elmúlt hónapokban végbe ment gyökeres változásoknak!

Bár Magyarországon kisebb mértékben figyelhető meg ez a tendencia, érdemes figyelni az Egyesült Államokra, ahol az IndustryWeek felmérése szerint a cégek 80 százaléka úgy látja, hogy a 3D nyomtatással növelni tudná a profitját. Ez csak egy mérőszám, de a járvány egyértelmű hatása az Egyesült Államokban az Ipar 4.0 alapú technológiák rohamos terjedése. Kisebb mértékben, és lehet késleltetéssel, de a folyamat Magyarországon is be fog indulni.

Kulcsszerepben a képzések

A fenti folyamatok következtében egyre több területre lesz igaz, hogy a hagyományos szakmai tudás mellett informatikai ismeretekkel is fel kell vérteznie magát a dolgozóknak. A cégek feladata kiemelt lehet, főleg most, a járvány miatti gazdasági válságban: segíteni kell a dolgozókat a képzésekben, hogy minél előbb, minél jobban kvalifikált munkaerő állhasson a vállalat rendelkezésére.

A dolgozókat elsősorban tehát képzésekkel lehet felkészíteni az átalakult munkakörülményekre, ami kiemelten fontos feladat lehet, hiszen az Ipar 4.0-ra való átállás gyorsan halad, aki pedig lemarad, az rövid idő alatt komoly hátrányba kerülhet a konkurenciával szemben.

Kiemelt Partnereink