Elemzések Készen áll a Daimler a válsághelyzetre

Készen áll a Daimler a válsághelyzetre

autopro.hu/H.J. | 2020.03.24 08:23

Készen áll a Daimler a válsághelyzetre

Fotó: twitter.com/Michael__Brecht

Mély nyomokat hagy a koronavírus az autóiparban, melyet egykönnyen nem győz le a szektor. A Daimler kedvező juttatási rendszere, rövidített munkaideje, és egyes szektorok további működése mentheti meg a vállalatot a válságtól.

Hirdetés

Michael Brecht, a Daimler Általános Üzemi Tanácsának vezetője nem jósol fényes kilátásokat a gépjárműiparnak a járványt követő időszakban. A kormányok által hozott korlátozások a társadalom egészségének megőrzését és a vírus terjedésének megakadályozását hivatottak megteremteni – ezek eredményeként azonban gazdasági válságra kell számítani. A szakember szerint egyáltalán nem reális, hogy a vírus elmúlását követően az emberek újra tömegesen vásárolják majd a gépjárműveket.

Kedvező juttatási rendszer tarthatja meg az alkalmazottakat

A Daimler két hétre leállította európai gyáraiban a termelést – a járvány alakulásától függően azonban nem zárható ki a leállás meghosszabbítása sem. A kényszerhelyzetet egyelőre szabadságolásokkal és bércsökkentéssel igyekeznek megoldani. Ha újraindulhat a termelés, abban az esetben valószínűleg rövidített munkaidőben dolgozhatnak az alkalmazottak.

A vállalatnál legrosszabb esetben is a munkavállalók nettó bérük 80 százalékát megkapják. Emellett a kölcsönzött-munkaerő számában sem kell túlzott leépítésekre számítani. Michael Brecht szerint a cégnek kedvező juttatási rendszere van, így arra számítanak, hogy a válságból megfelelő számú munkaerővel lábalhatnak ki.

Fontos a gyors újraindulás

A szakember elmondta, hogy az óriási pénzügyi visszaesést a korábban említett intézkedések sem oldják meg. A vállalatnak arra kell koncentrálnia, hogy minél gyorsabban helyreállíthassa a helyzetet a válságot követően, és ne kelljen hónapokig a megfelelő munkaerő után keresgélnie. Emiatt egyes területek továbbra is működnek a gyárakban, a szükséges óvintézkedések mellett – olvasható az Automobilwoche.com oldalán.

Kiemelt Partnereink