Elemzések Keményen támadják a környezetvédők a német autóipart

Keményen támadják a környezetvédők a német autóipart

autopro.hu/P.B. | 2022.11.21 09:19

Keményen támadják a környezetvédők a német autóipart

Fotó: Pixabay

A Deutsche Umwelthilfe (DUH) környezetvédelmi egyesület szerint eddig még nem publikált dokumentumok azt mutatják, hogy kiterjedt, és nagy mértékű a dízelekkel kapcsolatos csalás az autóiparban - a rendvédelmi hatóságok szerint az iratok már ismertek voltak.

Hirdetés

A német környezetvédők szerint az autóiparon belül széles körben elterjedt gyakorlat a károsanyag-kibocsátási adatokkal való manipuláció, különösen a dízelhajtású járművek esetében. A DUH úgy véli, hogy olyan papírok kerültek napvilágra, amik az autóipari nagyvállalatok aktív szerepvállalását mutatják a csaló szoftverek üzembe helyezésében.

A papírok konkrétabban a Bosch igazgatótanácsának egy korábbi dokumentációját jelentik. Mint ismert, a vállalatot 2019-ben 90 millió euróra büntették a dízelbotrányban való részvétele miatt, míg az Egyesült Államokban egy egyezség keretében fizet a károsultaknak a cég.

Lényegében mindenki érintett

A naplók szerint 2015 októberében a Bosch mérnökei több mint 40 különböző lehetséges kipufogógáz-tisztító funkciót soroltak fel. Sokan olyan műszaki megjegyzésekkel látják el a dokumentumokat, amelyek a DUH szerint arra utalnak, hogy a Bosch tudott ezeknek a funkcióknak az esetleges illegális használatáról. Ezen túlmenően a DUH bejelentette, hogy azokat az ipari ügyfeleket, akik ezeket a funkciókat használták - gyakorlatilag az összes gyártót világszerte - megnevezték.

Kérdéses, hogy a dokumentumok közzétételének ismét lesznek-e jogi következményei az ipar számára. A stuttgarti ügyészség szerint 2019-ben nála voltak a Bosch elleni nyomozás iratai. Ennek megfelelően most nem indul további eljárás – közölte a hatóság megkeresésre. Maga Bosch hangsúlyozta: a dokumentumok nem tartalmaznak újdonságot, a vádpontokra már korábban reagáltak – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink