Elemzések Jobban átvészelték a járványt az ellátási láncaikat kézben tartó vállalatok

Jobban átvészelték a járványt az ellátási láncaikat kézben tartó vállalatok

autopro.hu/P.B. | 2020.10.09 08:23

Jobban átvészelték a járványt az ellátási láncaikat kézben tartó vállalatok

Fotó: Pixabay

Az SAP felmérésében azt vizsgálta, hogyan lehetséges minimalizálni a koronavírus-járvány okozta negatív hatásokat egy vállalat életében. Az egyik legfontosabb tényezőnek az ellátási láncok rugalmasságát és kézben tartását találták.

Hirdetés

A koronavírus-járvány rámutatott arra, milyen fontos az ellátási láncok hatékonysága és rugalmassága, valamint mennyire meghatározó tényező a lánc hossza. Az SAP globálisan végzett felmérésében ezer cégvezetőt kérdeztek meg az adott vállalat ellátási láncáról. A válaszok alapján az SAP azonosított egy kisebb csoportot, melynek tagjai sikeresen menedzselték az ellátási láncukat a válság idején.

A továbbiakban ezt a csoportot hasonlították össze a többiekkel, ezzel kiemelve, mennyire fontos az ellátási láncok megfelelő kezelése.

Sokkal stabilabban működtek az ellátási láncokat jól menedzselő cégek

Egy korábbi felmérés szerint 2020 elején a megkérdezett vállalatok 39 százaléka tapasztalt zavarokat az ellátási láncában az elmúlt három évben. Hasonló arányban, 40 százalékban válaszolták azt, hogy a koronavírus-járvány alatt a kitettségük megnőtt.

Ugyanakkor az ellátási láncaikat jól menedzselő vállalatok (továbbiakban vezető csoport az SAP szóhasználata alapján) esetében csak 25 százalék volt azok aránya, akik negatív eseményeket tapasztaltak (például leállásokat, zavarokat az ellátási lánc törékenysége miatt), és a válaszadók 31 százalékának kitettsége nőtt a járvány alatt.

Érdekesség, hogy a vezető csoporthoz tartozó cégvezetők 75 százaléka vélte úgy, hogy a munkatársaik agilisak és felkészültek a veszélyhelyzetre, míg a többiek esetében csak 52 százalék volt ez az arány. Ebben a csoportban nemcsak az ellátási láncok, hanem a teljes cégműködés is átláthatóbb a válaszadók szerint, ami szintén segítette a válságkezelést – írja a Manufacturing Global.

Kiemelt Partnereink