Elemzések Jelentősen megcsappant az új autó vásárlás

Jelentősen megcsappant az új autó vásárlás

MTI | 2020.03.24 11:21

Jelentősen megcsappant az új autó vásárlás

Fotó: Pexels

A koronavírus-járvány számos ágazatra jelentős hatással volt, a hazai nagy autógyártók egytől-egyig leálltak hétfőtől. Nem csupán a gyártók és a beszállítók tapasztalnak nehézségeket, az autókereskedelem is küszködik.

Hirdetés

A termelésben elsőként a járműgyártásban kényszerültek reagálni a járványra a cégek, egymás után jelentették be a gyártás felfüggesztését.

Hétfőn jelentett a gyártás leállásáról a német tulajdonú Otto Fuchs Hungary Kft. A könnyűfém keréktárcsákat készítő vállalat március 30-án áll le, a termelést várhatóan egy hétre függesztik fel - közölte a vállalat gazdasági ügyvezetője. Menyhárt Tibor elmondta: a társaság közel 500 munkavállalóját fizetett szabadságra küldik, miután az itt készülő felniket használó autógyárak többsége leállt. Hozzátette, amikor hasonló volt a helyzet Kínában, a cégcsoport ottani egysége szintén egy hét szünetet tartott, utána folytathatták a munkát.

Jelentősen mérséklődött a forgalom az új autó-kereskedésekben a veszélyhelyzet bejelentése óta, a márkaszervizek viszont általában normális üzletmenetben működnek.

Gyenge forgalomtól tájékoztatnak

A Magyar Suzuki Zrt. azt közölte, hogy az érdeklődés a szalonokban az új autók iránt rendkívül gyenge, a megrendeléseket ugyanakkor kevesen mondták vissza. A 78 márkakereskedésük helyzete stabil, a 81 márkaszervizük forgalma alig változott. A Mercedes 18 értékesítési pontján és 31 szervizében egyaránt jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltak - közölte a Mercedes-Benz Hungária. Az csak később derül ki, hogy „a krízis elhúzódása megrendíti-e és milyen mértékben a kereskedői és szervizhálózatot - tették hozzá.

Eközben a Ford arról tájékoztatott: 43 szervizében nem érezhető forgalomcsökkenés, 100 százalékos kihasználtsággal működnek, 35 márkakereskedésében a rövid nyitvatartási idő miatt viszont már jelentkezik a visszaesés. Az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közölte: a szalonlátogatások számában csak az utóbbi héten érzékelhető visszaesés, míg a megrendelések esetében a hatás később jelentkezhet. Az átmenetileg visszaeső értékesítés és a turizmus leállása miatt leginkább érintett autókölcsönzés lassulásának negatív hatásai érezhetők, ugyanakkor a szervizszolgáltatások a megszokott rend szerint folynak.

Kiemelt Partnereink