Elemzések Japán autókkal küzdenek a hiány ellen az oroszok

Japán autókkal küzdenek a hiány ellen az oroszok

autopro.hu/P.B. | 2022.11.07 08:18

Japán autókkal küzdenek a hiány ellen az oroszok

Fotó: Pixabay

Az orosz-ukrán háború és az amiatt kiszabott nyugati szankciók miatt az orosz autógyártás csak vegetál. Az oroszok ettől még vennének autókat, az igényeket pedig ki kell szolgálni – ezt használt autókkal oldják meg az országban.

Hirdetés

A Reuters hírügynökség adatai szerint Oroszország hazai autóiparát keményen sújtják a nyugati szankciók, ugyanakkor – ettől nem függetlenül – a használt autók értékesítése viszonylagos fellendülést mutat. Az Oroszországba importált autók több mint háromnegyede Japánból származik.

Az orosz Autostat adatai szerint az új autók behozatala augusztusban jóval a februári szint alatt volt, de a használt autóké több mint kétszeresére, 11.055-ről 23.117-re nőtt. Közben az erősödő rubel megnövelte az ázsiai használt autók iránti keresletet, ennek következtében az importált autók túlnyomó többsége, 76 százaléka Japánból érkezett az orosz piacra, a második helyen Fehéroroszország áll 5,3 százalékos részesedéssel.

A japánok ettől még nem partnerek

Hiába a használt autók iránti kereslet, a japán cégek a nyugatiakhoz hasonlóan kivonulnak Oroszországból. A Nissan októberben 687 millió dollár veszteséget szenvedett el, amikor egy euróért átadta oroszországi üzletét egy állami tulajdonban lévő társaságnak, míg a rivális Toyota leállította a járműgyártást Oroszországban.

Az ukrajnai konfliktus eszkalálódása, és a háború kitörése után az Oroszországban jelenlévő vállalatokat tömörítő Európai Vállalkozások Szövetsége (AEB) a várt 3,3 százalékos növekedéshez képest mintegy 50 százalékos visszaesésre módosította 2022-es újautó-eladási prognózisát. Január-szeptemberben az új autók eladásai csaknem hatvan százalékkal, 506.661 darabra csökkentek Oroszországban.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink