Elemzések Így érdemes ellenőrzés alatt tartani az ellátási láncokat

Így érdemes ellenőrzés alatt tartani az ellátási láncokat

autopro.hu/P.B. | 2020.06.11 07:22

Így érdemes ellenőrzés alatt tartani az ellátási láncokat

Fotó: Pixabay

Az ellátási láncok kézben tartása rendkívül fontos feladat, hiszen megszakadása veszélybe sodorja a cég működését. Cikkünkben összeszedtünk néhány olyan fontos tényezőt, amikre figyelni kell az ellátási láncok ellenőrzésekor, és egyáltalán azok felépítésekor.

Hirdetés

Az egyik legfontosabb elvárás az ellátási láncokkal kapcsolatban az átláthatóság, és a folyamatok valós idejű követése. Szintén nagy jelentőséggel bír még az ellátási láncok kiépítésekor a felkészülés, aminek része a párhuzamos tervezés, több alternatíva felállítása, és ezen tervek összekapcsolása. Ha több alternatíva is áll a cég előtt, akkor könnyebb lesz változtatni, amikor szükséges.

Az egész rendszernek rugalmasnak kell lennie, a tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a beszállítók munkáját számos külső körülmény zavarhatja vagy akadályozhatja, vagy éppen ellenkezőleg, a szállítások gyorsabbak is lehetnek a tervezettnél.

Kulcsfontosságú az előrejelzés

Az előrejelzés nemcsak a fent említett, hagyományos tervezés szempontjából érdekes, hanem a gyártási folyamatok tervezésekor is. Az esetleges hibák kiszűrése, a termék tulajdonságainak lemodellezése nagyban növeli a hatékonyságot. Ebben a modellezésben az Ipar 4.0 technológiái jelenthetik a megoldást, hiszen óriási adatmennyiségből kell az elemzéseket elvégezni.

Anyagilag is fontos a rugalmasság, ezért érdemes többféle befektetőre is támaszkodnia egy cégnek, így elkerülve annak a veszélyét, hogy egy szereplő kiesése komoly károkat okozzon.

A technológiai megoldásoknak komplexnek kell lenniük

A Forbes cikke szerint érdemes összetett, komplex technológiai megoldásokat alkalmazni a cég működése és az ellátási láncok ellenőrzése során, mert ezeknek köszönhetően a napi működés egyszerű és gördülékeny lesz.

Ezt az Ipar 4.0 megoldásai teszik lehetővé, érdemes kihasználni a technológiai fejlettség előnyeit, mert hosszútávon biztosan megtérülnek az ilyen befektetések!

Kiemelt Partnereink