Elemzések Hiába pörög az új járművek hazai piaca, a használt autók kelendőbbek

Hiába pörög az új járművek hazai piaca, a használt autók kelendőbbek

autopro.hu/G.I. | 2016.09.01 11:44

Hiába pörög az új járművek hazai piaca, a használt autók kelendőbbek

A személyautós szegmens szárnyal, csak a teherautók mutatója negatív, kelendőek a kisebb haszonjárművek - az első nyolc hónap értékesítési adatait elemezte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE).

Hirdetés

Személyautók

A piac fejlődése az első nyolc hónapban jelentősen gyorsabb az előzetes becslésnél. Ennek alapján felfelé kell módosítani az elvárásainkat az év végére. Továbbra is bízunk abban, hogy folytatódik a magán vásárlók gyorsuló visszatérése és a vállalati gépjárművek cseréje is tovább erősödik - írja közleményében a szervezet.

Noha a magán vásárlók inkább a használt autó kínálatból elégítik ki igényeiket, bár valószínűsíthető az is, hogy a céges vásárlások egy része (különösen az egy-három autós céges vásárlások) magán vásárlásnak tekinthető, csupán az ÁFA visszaigénylés miatt kerül az adott autó céges vásárlási körbe és nyílt végű (maradvány értékes) finanszírozásba.

A drasztikusan növekvő és az új autó import volumenét jelentősen meghaladó importált használt személyautók átlag életkora meghaladja a 11 évet. Ez a folyamat az autópark öregedésének folytatódását, a káros anyag kibocsátás növekedését, közlekedés biztonsága csökkenését okozza, miközben a használt autó import a joghézagok kihasználásával az ÁFA meg nem fizetésében élen jár. Itt olyan állami intézkedést vár az MGE, amely után legalább nem ösztönzött az idős használt autók behozatala, ahogy jelenleg.

Haszonjárművek

A kishaszon jármű piac növekedésének lassulása visszafordult és az első nyolc hónap után 24,8% feletti növekedést mutat, ami meghaladja a várakozásokat. Az augusztusi kishaszon jármű forgalomba helyezés kiugró mértékű, 2092db, amelyet a flotta eladások okoztak, a növekedés 117,2%, ennek oka a flotta eladások mellett az előző év augusztusi nagyon alacsony bázis, 963db.

A nagyhaszon járműveknél a visszaesés sem értékelhető még, itt enyhe piaci növekedést vár az év folyamán az MGE.

Az autóbusz piac igen kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, itt az a fontos, hogy éves szinten növekedés látható, mivel a buszpark nagyon öreg és így lecserélésre szorul.

Motorkerékpárok

A piac továbbra is igen gyenge, de az első nyolc hónapban 8,5% növekedést mutat. Létfontosságú lenne a robogók azonosításának megoldása, a regisztrációs adó kiigazítása a használati jellegű kétkerekűek esetében, valamint a 125 ccm robogók „B” kategóriás jogosítvánnyal való vezethetőségével kapcsolatos procedúra könnyítése. A kétkerekűek nagyobb darabszámú használata jelentősen csökkentheti a dugókat, vagyis könnyítheti az autósok és minden más közlekedő életét, miközben csökkentheti a környezetszennyezést.

Kiemelt Partnereink