Elemzések Hat újabb vállalatot segít a Gyármentő Program

Hat újabb vállalatot segít a Gyármentő Program

MTI | 2023.11.07 06:16

Hat újabb vállalatot segít a Gyármentő Program

Fotó: Pixabay

Hat újabb cég kap támogatást mintegy 2,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program keretében. Ebből 5,5 milliárd forintnyi beruházás jön létre, és ennek nyomán több mint 1500 munkahely válik betonbiztossá az érintett, dél-dunántúli régióban működő vállalatoknál.

Hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a támogatás bejelentésekor elmondta, hogy a koronavírus-járvány idején 1159 céget támogatott a kormány, aminek nyomán mintegy 800 milliárd forint értékben jöttek létre beruházások, így sikerült megmenteni 253 ezer munkahelyet.

Beszédében kiemelte, hogy az utóbbi négy évben kétszer is teljesen a feje tetejére állt a világgazdaság, aminek következtében drámaian visszaesett Európa versenyképessége, így ma a kontinensen négyszer annyiba kerül a földgáz, mint az Egyesült Államokban, és háromszor annyiba az áram, mint Kínában.

Sokakat segített már a program

A miniszter emlékeztetett, hogy a Gyármentő Programot azért indította el a kormány az ukrajnai háború kitörését követően, hogy a hazai vállalatok erősíteni tudják függetlenségüket a nemzetközi energiapiac teljesen kiszámíthatatlan kilengéseitől, és így fenn tudják tartani a gazdasági teljesítményüket.

Rámutatott, hogy a program keretében eddig 150 milliárd forintot biztosítottak 143 kedvezményezett cég energiahatékonysági és megújulóenergia-beruházásaihoz, hogy megteremthessék a biztonságos működés feltételeit, ennek nyomán pedig nagyjából 396 milliárd forintnyi fejlesztés jöhet létre. Ezáltal összesen 69 ezer munkahelyet sikerült megóvni.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink