Elemzések Fejlesztésekben gazdag két éve volt a szerszám- és célgépgyártóknak

Fejlesztésekben gazdag két éve volt a szerszám- és célgépgyártóknak

Végh Martin | 2021.05.19 16:22

Fejlesztésekben gazdag két éve volt a szerszám- és célgépgyártóknak

Maró berendezések a Büttner Kft. nagyatádi üzemében | Fotó: Büttner Kft.

2019-ben és 2020-ban a koronavírus-járvány ellenére is többmilliárd forint értékben hajtottak végre fejlesztéseket Magyarországon a hazai és külföldi szerszám- és célgépgyártók, amik termékeikkel többek között az autóipar igényeit szolgálják ki. A két évben egész üzemcsarnokok épültek fel, bővültek a termelőkapacitások, fejlődött a vállalatok gyártástechnológiája, de olyan cég is akadt, ami EU-s támogatással fejlesztett ki egy új élvonalbeli szerszám termékcsaládot. Az autopro.hu összeszedte az időszakban megvalósult legfontosabb fejlesztéseket.

Hirdetés

2019-ben nem csupán a hazánkban már jelenlévő cégek végeztek érdemi fejlesztéseket, ugyanis magyarországi jelenlétét megalapozva egy németországi vállalat – az év talán legjelentősebb fejlesztésének keretében – megnyitotta első hazai üzemét.

A Robert Bürkle GmbH a Debreceni Regionális és Innovációs Tudományos Technológiai Parkban létesítette magyarországi gyárát. A vállalat főbb termékei présgépek, lamináló rendszerek, valamint felületkezelő gépek, amelyeket többek között a fafeldolgozó iparban, az autóiparban, az építőiparban, valamint a nyomtatott áramkörök előállításában használnak.

A hárommillió eurós, mai árfolyamon több mint egymilliárd forintos beruházással megépített debreceni egység alapkövét 2019 januárjában helyezték el, működését pedig szeptemberben kezdte meg. A kezdetben negyven embert foglalkoztató, elsősorban felületkezelő és faipari berendezéseket készítő üzem létszámát a későbbi fejlesztések során százra fogják emelni.

Hasonló értékben, körülbelül egymilliárd forintból fejlesztette gyártóberendezéseit a Békés megyei Nagyszénáson a Toolex Fémfeldolgozó Kft. A fúrószár megmunkálással, fúrószárgyártással, egyélű fúrószerszámok keményfém betéteinek gyártásával, összeépítésével, fúrófej és fúróhüvely méretre köszörülésével foglalkozó cég új CNC gépeket szerzett be, ami lehetővé tette számára a korábbinál nagyobb átmérőjű és hosszabb termékek gyártását, illetve a termelési kapacitás 7-12 százalékos növelését. A cég Magyarországon saját szegmense egyik piacvezetője, miközben külföldön sem ismeretlen, termelésének nyolcvan százaléka ugyanis exportra irányul.

Egy harmadik vállalat, a marószerszámokat gyártó Fraisa Hungária Kft. 2019-ban egy új termékcsaládot fejlesztett ki több mint 400 millió forint európai uniós támogatást felhasználva. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sárospatakon székelő cég egy gyémántbevonatos mikromaró termékcsaládot hozott létre, melynek gyártását röviddel a kifejlesztés után meg is kezdte. A cég a svájci Fraisa Csoport tagja, amit világszerte hét leányvállalat képvisel.

A járvány ellenére sem lankadt a beruházási kedv

2020-ban további nagyértékű beruházások valósultak meg, nyáron kettő is. Egyrészt átadták Pécs déli ipari parkjának mintegy egymilliárd forintból megépült új üzemcsarnokát, amit a három évtizede a városban működő Matro Kft. vett bérbe. A több mint háromszáz fős cég, amellett, hogy esztergált és mart alkatrészeivel autóipari beszállítóként működik, forgácsoló szerszámokat és szerszámbefogó rendszereket gyárt.

A Matro Kft. új, 4500 négyzetméteres ipari csarnoka az átadó ünnepségen. A cég reményei szerint kettő év alatt fogják tudni megtölteni a létesítményt.

A Matro Kft. új, 4500 négyzetméteres ipari csarnoka az átadó ünnepségen. A cég reményei szerint kettő év alatt fogják tudni megtölteni a létesítményt. | Fotó: MATRO Kft.

A másik befejeződött beruházás a Titán ’94 Kft. lőrinci üzeme, aminek alapkövét még 2019 nyarán tették le. A budapesti központú, magyar tulajdonú vállalkozás autóipari alkatrészek gyártása melletti másik fő tevékenysége a szerszámkészítés, aminek fejlesztését célozta a heves megyei új gyártócsarnok megépítése. A 2020 nyarán már tesztüzemben működő, szerszámelemeket készítő telephely hazánkban egyedülállónak számító vákuum hőkemencével rendelkezik, ami azért különleges, mert a felhevített alkatrészeket egy integrált rendszerként folyékony nitrogénnel azonnal lefagyasztja. A kemencével a cég saját maga végezheti termékei hőkezelését, így nem kell megvárni, hogy máshol szabaduljon fel kapacitás.

Az új üzem azoknak a lapoknak a CNC gépekkel történő megmunkálásában is fontos szerepet tölt be, melyekre a szerszám aktív és passzív elemeit szerelik. Méretüknél fogva ezeket a lapokat korábban megmunkálva kellett beszerezni, az új egység által azonban lehetőség nyílt a házon belüli megmunkálásra.

2020 őszén három hazai cég is fejlesztéseket végzett. Mintegy egymilliárdos beruházással elkészült a kiskőrösi Agro Line Kft. új, 1850 négyzetméteres gyártócsarnoka, amivel egyidejűleg a vállalat a gépparkját is bővítette. Az árbevételének 96 százalékát külföldi értékesítéssel szerző, kettőszáz munkavállalót foglalkoztató cég különböző munkagépek alkatrészeinek készítése mellett szerszámgépek elemeinek gyártásával is foglalkozik. Beszállítója például a német elumatec-nek és a vágógépeket gyártó amerikai Behringernek is.

Elkészült a székesfehérvári Amplio Automatika Kft. kapacitásbővítése is. A cég automatizálással és prototípusfejlesztéssel foglalkozik, elsősorban autóipari gyártók gyártósoraira tervez és gyárt célgépeket. A közel 930 millió forint értékű fejlesztés keretében tizenkettő forgácsoló berendezést szereztek be, melyek a termelőkapacitás növelésén túlmenően precízebb alkatrészek előállítását is lehetővé teszi. A nyolcvan főt foglalkoztató vállalkozás terveiben szerepel új piaci szegmensek megcélzása is.

Ugyancsak ősszel fejeződött be a jászberényi székhelyű Flex-Coop Kft. görgőgyártási fejlesztése. Közel 600 millió forintból többek között görgőgyártó munkaállomások létesültek. A görgők és görgős pályák készítésével, valamint technológiai transzferrel foglalkozó cég a fejlesztéssel gyorsabbá és hatékonyabbá tette EU-Roller márkanév alatt futó görgőinek gyártását. Görgőivel a hatvan embernek megélhetést nyújtó cég beszállítója a nemzetközi bányaiparnak, cementgyáraknak, hulladékfeldolgozóknak, erőműveknek és más külszíni vagy poros technológiát alkalmazó cégeknek.

Az autóiparnak is dolgozik a bútorgyártó

A Bock Hungária még 2019 tavaszán jelentette be, hogy bővíti kettő veszprémi, Ajkán és Noszlopon található telephelyei kapacitását. A főleg bútoriparban ismert vállalat előbbi egységében az autóipar megrendeléseire szerszám- és alkatrésztervezés, szerszámgyártás, műanyag termékek fröccsöntése, illetve összeszerelése zajlik. 2020 decemberében továbbá közölte, hogy egy 606 millió forintos fejlesztés részeként beköltözik egy nemesvámosi gyár volt telephelyére, ezenfelül új gépeket telepít ajkai üzemében.

Az év utolsó nagy bejelentése a Somogy megyei Nagyatádon található Büttner Kft.-hez kötődött. A cég szintén decemberben jelezte, hogy mintegy egymilliárd forintból bővítette termelési kapacitását. A 250 főt foglalkoztató, magyar tulajdonú cég első sorban szerszámlapok gyártásával és megmunkálásával foglalkozik, forgalmának kétharmadát külföldön bonyolítja le. Az autóipari szerszámgépekhez is szállító vállalat az autóipari lassulás miatt más iparágak felé nyit. Jelenleg energetikai, csomagolástechnikai, orvostechnikai és gépipari vállalatoknak is beszállít.

Kiemelt Partnereink