Elemzések Ezekben az országokban a legjobb élni

Ezekben az országokban a legjobb élni

autopro.hu/Sz.K. | 2023.06.25 04:16

Ezekben az országokban a legjobb élni

Fotó: Pexels

Elkészült az International Institute for Management Development (IMD) globális gazdasági versenyképességről szóló legfrissebb jelentése. A mezőny legelején európai országokat találunk, de más földrészekről is kerültek országok az élmezőnybe.

Hirdetés

A 64 országból álló listán Dánia, Írország és Svájc került az első három helyre a globális gazdasági versenyképesség szempontjából az IMD 2023-as világversenyképességi felmérésében. Dánia ezzel megőrizte tavalyi első helyét, Írország a 11. helyről figyelemre méltó ugrással a második helyre került, Svájc pedig a harmadik helyre csúszott vissza, miután 2022-ben a második, 2021-ben pedig az első helyet szerezte meg. Mindhárom kis gazdaság jól kihasználja a piacokhoz és kereskedelmi partnerekhez való hozzáférést - akárcsak Szingapúr, amely a negyedik helyre került.

Az eredményeket kommentálva Arturo Bris professzor, a World Competitiveness Center (WCC) igazgatója elmondta: „Egyre több ország követi saját érdekeit. Győzteseket és veszteseket látunk egy olyan környezetben, amelyben több válság is halmozódik.”

Christos Cabolis, a WCC vezető közgazdásza elmondta: „A mai kiszámíthatatlan világban való helytállás rugalmasságot és alkalmazkodóképességet igényel. Az olyan országok, mint Írország, Izland és Bahrein, ellenálló gazdaságokat építenek, amelyek kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Kormányaik képesek arra is, hogy az aktuális gazdasági feltételek alapján időben kiigazítsák politikáikat. Az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Katar és Szingapúr szintén fontos példák erre.”

Mi áll egy előkelő helyezés mögött?

Dánia első helyezése a négy mért versenyképességi tényező mindegyikében elért folyamatos eredményein alapul. Az üzleti hatékonyság terén továbbra is az első, az infrastruktúra terén a második, a kormányzati hatékonyság terén pedig némileg javult, a hatodikról az ötödik helyre lépett előre.

A rangsorban mért másik tényező a gazdasági teljesítmény. Írország meredek emelkedése nagyrészt az itt elért kimagasló teljesítményének köszönhető, ebben a mutatóban a hetedik helyről az első helyre emelkedett.

Svájc megtartotta dobogós helyét, köszönhetően az összes mért versenyképességi tényezőben elért erős teljesítményének. A kormányzati hatékonyság és az infrastruktúra terén továbbra is az első helyen áll, a vállalkozások hatékonysága terén a hetedik (a negyedikről esett vissza), a gazdasági teljesítmény terén pedig javított (a 30. helyről a 18. helyre emelkedett).

A világjárvány okozta rangsorváltozások

A 2023-as eredmények arra is rávilágítanak, hogy a Covid-19 világjárványt követően későn nyitó gazdaságok (például Thaiföld, Indonézia és Malajzia) versenyképessége kezd javulni. A korán nyitó országok (például Svédország és Finnország) most visszaesést tapasztalnak.

Európa a 2022-es évhez hasonlóan kiemelkedett a rangsorban, öt gazdaság került az első tíz közé. „A siker egyik legfontosabb meghatározója, hogy egy ország képes-e jólétet teremteni az emberek számára. Ezt Kína még nem teszi meg, és még az USA sem teljes mértékben” - magyarázta Bris.

A top 10-ben Szingapúr egy helyet visszaesett a negyedik helyre, Hollandia egy helyet javítva az ötödik, Tajvan szintén egy helyet javítva a hatodik. Hongkong a hetedik helyre esett vissza az ötödikről, míg az USA egy helyet javítva a kilencedik, az Egyesült Arab Emírségek pedig két helyet javítva a tizedik lett.

A rangsor értékes eszköz a nagymértékben eltérő üzleti környezetek értékeléséhez, a nemzetközi befektetési döntések támogatásához és a különböző állami politikák hatásának értékeléséhez. A rangsor a vezetőket és a politikai döntéshozókat egyaránt szolgálja, és minden egyes értékelt ország életminőségének mutatója, amelyhez az 57 helyi partnerintézményből álló hálózat támogatására támaszkodik. Kuvait a legfrissebb gazdaság, amely 2023-ban csatlakozott a rangsorhoz – írja közleményében az IMD.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink