Elemzések Ezek az autók lesznek a legnagyobb eséllyel „hengerfejesek”

Ezek az autók lesznek a legnagyobb eséllyel „hengerfejesek”

autopro.hu/P.B. | 2020.06.30 07:22

Ezek az autók lesznek a legnagyobb eséllyel „hengerfejesek”

Fotó: Pete's Garage Youtube

Költséges probléma, ami akár a motor teljes tönkremenetelét is okozhatja, éppen ezért az autósok zöme számára hátborzongatóan hangzik, ha az autójuk hengerfejtömítése tönkrement. A hibajelenséget ugyan észre lehet venni időben, de a javítás akkor sem olcsó, ha pedig beüt a baj, akkor könnyen autómentőre lehet szükség. De melyik autók a leginkább érintettek?

Hirdetés

A Consumer Reports összeállított egy listát arról, hogy melyik autókat érintheti a leginkább a hengerfejtömítések problémája. A lista ugyan az Egyesült Államokban elvégzett javítások, és a tulajdonosok által jelentett hibák alapján készült, de több olyan autó is szerepel rajta, ami Magyarországon is népszerű.

A Subaru több modellel is képviselteti magát a listán, de a Mini Cooper és a BMW is ott van, sőt, a Mazda egyik népszerű típusa is szerepel a veszélyeztetett autók listáján.

Akár már százezer kilométer alatt is jelentkezhet a probléma

A 2008 és 2010 között gyártott Mini Cooper és Clubman autókon már 57 ezer mérföld, azaz 91 ezer kilométer után esélyes, hogy tönkremegy a hengerfejtömítés. A BMW X5-nél 95 ezer kilométer után lehet a probléma jelentkezésére számítani, de a Infiniti és a Chevorlet Cruze is veszélyeztetett, ahogy a második generációs Mazda MX-5 is.

A BMW 3-as szériája hajlamos a leginkább a jelenségre, a 2006-ban és 2007-ben gyártott a modelleknél 90 ezer mérföld, azaz nagyjából 145 ezer kilométer után kezd el egyre inkább nőni az esélye a hibának. A Subaru Impreza, Outback és a Forester szintén előkelő helyen állnak a listán, ezekből az autókból is a kétezres években gyártott változatok érintettek.

A javítás az Egyesült Államokban típustól és a probléma mélységétől függően kétezer és négyezer dollár között mozog, ami 700 ezer és másfél millió forint közötti összeget jelent, sok esetben tehát meg sem éri a javítás, mert nem ér annyit az autó. Magyarországon ennél valamivel olcsóbb, de szintén több százezer forintos költségről van szó.

Hogy vehető észre a baj?

Röviden összefoglalva, amikor megszűnik az égéstér és a víztér közötti szigetelés, az autónk hengerfejes lesz. A hibás hengerfej miatt a hengerekbe kerülő víz csökkenti a motor teljesítményét. Ennek legészrevehetőbb jele a gőzszerű, fehér füst a kipufogóból, de a megszokottnál gyakrabban felforró hűtővíz és a motor teljesítményének csökkenése is vészjósló jel.

Ha gyanús, hogy az autó kezd hengerfejes lenni, érdemes ellenőrizni a motorolajat. A beszivárgó hűtővíztől az olaj majonézessé válik, ez a jelenség pedig a nívópálcán is érzékelhető lesz. Ilyenkor érdemes azonnal szerelőhöz fordulni, hiszen ha teljesen szétmegy a tömítés, akkor a motor komoly mértékben károsodhat, és a javítás tényleg csillagászati összegbe kerülhet.

Kiemelt Partnereink