Elemzések Évtizedes mélységekben van a német járműipar

Évtizedes mélységekben van a német járműipar

autopro.hu/P.B. | 2021.12.29 10:22

Évtizedes mélységekben van a német járműipar

Fotó: Pixabay

Az 1970-es években átélt olajválság óta nem gyártottak olyan kevés autót Németországban, mint az idei évben. A 2017-es csúcshoz képest a felére esett vissza a német járműipar teljesítménye egy friss tanulmány szerint.

Hirdetés

Németország sokkal jobban megszenvedi a chiphiány más országokhoz képes a Center Automotive Research (CAR) kutatóintézet adatai szerint. Az intézet előrejelzése szerint 2021-ben 2,85 millió autót gyártottak (gyártanak) le a német OEM-ek – ez 50 százalékkal kisebb szám a 2017-es csúcsévhez képest.

Ferdinand Dudenhöffer, a CAM vezetője a kutatással kapcsolatban megjegyezte, hogy utoljára 1974-ben gyártottak ilyen kevés autót Németországban.

Jobban visszavágták a hazai termelést a német gyártók

A tanulmány szerint aránytalanul nagy mértékben érinti a németországi a félvezetőválság. Az USA-ban, Kínában, Japánban, Dél-Koreában és Mexikóban a nagyobb autógyárakban a termelés százalékos visszaesése lényegesen alacsonyabb volt, míg Indiában 2021-ben még nőtt is az autógyártás.

A nagy német autógyártók – így a Volkswagen Csoport, a Mercedes-Benz és a BMW - egyaránt jobban csökkentették hazai termelésüket, mint a külföldi piacokon való összeszereléseket – véli Dudenhöffer.

Túl drága Németország?

A kutató szerint a számok egyértelmű figyelmeztető jelzések a német gyárak gyengeségeire, amelyek ennek ellenére helyreállnak a következő évben. A tendenciában ugyanakkor szerepet játszhatott például a munkavállalók társadalombiztosítása a rövidebb munkaidő-juttatások esetében – mondja Dudenhöffer.

Az Opel anyavállalata, a Stellantis például rövidített munkaidőre küldte az embereket Eisenachban, és folytatta az ott összeszerelt Grandland modell építését Franciaországban – írja az Automobilwoche.

Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink