Elemzések Érdemes figyelni: erősödik a Kína-Brazília tengely

Érdemes figyelni: erősödik a Kína-Brazília tengely

MTI | 2015.05.15 14:01

Érdemes figyelni: erősödik a Kína-Brazília tengely

A kínai miniszterelnök, Li Ko-csiang küszöbön álló brazíliai látogatásán a két ország kölcsönös érdekeit szolgáló beruházási együttműködés új szintre emeléséről lesz szó - nyilatkozta a kínai hivatalos Hszinhua hírügynökségnek Kína brazíliai nagykövete.

Hirdetés

- A kínai miniszterelnök találkozója Dilma Rousseff brazil elnökkel új szintre emeli a két ország kapcsolatait - jelentette ki Li Csin-csang nagykövet, hozzátéve, hogy a tárgyalások egyik fő témája a feldolgozóipari termelési kapacitásnövelő beruházások lesznek.

- Brazília rendkívül fontos, nagy kibontakozási potenciállal, hatalmas területtel rendelkező, nyersanyagokban gazdag fejlődő gazdaság - fejtette ki a kínai nagykövet. - Miután elérte a nyersanyagok kiaknázására támaszkodó gazdasági növekedés határait, Brazíliának is új alapokra kell helyeznie növekedési stratégiáját - tette hozzá.

Kifejtette: nagy lehetőségek nyílhatnak a két ország között a kölcsönös előnyökön alapuló infrastrukturális, logisztikai, energiaipari, bányászati és feldolgozóipari beruházási kapcsolatok továbbfejlesztésében.

Az egyik ilyen infrastrukturális fejlesztési projekt egy hatástanulmány elkészítése lesz Dél-Amerika keleti és nyugati partjait összekötő, Brazília és Peru területét átszelő vasútvonal megépítéséről.

A kínai miniszterelnököt népes üzleti delegáció kíséri Brazíliába. A csúcstalálkozón várhatóan politikai, gazdasági, kereskedelmi, pénzügy, mezőgazdásági és kulturális együttműködési megállapodások jönnek majd létre a két ország között.

Hszi Csin-ping államfő egy évvel ezelőtti brazíliai látogatásán több mint ötven kétoldalú megállapodást írtak alá 35 milliárd dollár értékben. A kínai nagykövet elmondása szerint a mostani megállapodások értéke is "hatalmas összeg lesz".

Kína 2009 óta Brazília legnagyobb kereskedelmi partnere, ami igaz a közvetlen külföldi beruházásokra is.

Kiemelt Partnereink