Elemzések Érdemes-e még Kínában befektetni?

Érdemes-e még Kínában befektetni?

MTI | 2016.06.07 08:53

Érdemes-e még Kínában befektetni?

Az egyre borúlátóbb vállalatok dolgát a kínai gazdaság növekedési ütemének lelassulása és a reformok akadozó végrehajtása nehezíti, ám a többség még így is befektetne az ázsiai országban, derül ki egy friss felmérésből.

Hirdetés

Az Európai Kereskedelmi Kamara Kínában működő tagvállalatai között végzett kutatás szerint egyre borúlátóbbak, de nem reményvesztettek az európai vállalatok Kínában. A romló kilátások ellenére a többség növelné befektetéseit, ha így nagyobb piaci részesedéshez jutna.

A jelentés szerint a kínai kormányzat, a gazdaságirányítás egyelőre nem tudta beváltani arra vonatkozó ígéretét, hogy nyitottabbá és versenyképesebbé teszi a kínai piacot a külföldi alapítású vállalatok előtt. A megkérdezett cégek 41 százaléka válaszolt úgy, hogy felülvizsgálja kínai tevékenységét, és létszámleépítéssel is járó költségcsökkentést hajt végre. A válaszokból arra is következtetni lehet, hogy azoknak az európai vállalatoknak az aránya, amelyek hajlandók támogatni a kutatási, fejlesztési projekteket, a tavalyi 85 százalékról 72-re esett vissza.

A vállalatok 47 százaléka nyilatkozott úgy, hogy bővíteni akarja tevékenységét, s bár még ez is viszonylag magas arány, a 2013-as felméréshez képest 39 százalékpontos visszaesésről tanúskodik. Akkor a válaszadók 89 százaléka tervezett újabb befektetéseket.

A jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy a lassuló gazdasági növekedés hatásai szinte minden iparágban egyaránt sújtják a kínai és az európai vállalatokat. Hozzátették azonban: az európai cégeknek egyre inkább szembesülniük kell azzal, hogy a hazaiak mellett (megkülönböztetésük révén) a versenyben hátrányt szenvednek. Ez a felmérésben a válaszadók 57 százaléka szerint egyértelmű.

A felmérést értékelők szerint a multinacionális vállalatok "aranykorának" egyelőre vége, sőt a helyzet további rosszabbodására lehet számítani.

Az európai befektetések értéke 2015-ben 9,3 milliárd eurót tett ki, 9 százalékkal volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Ez arra utal, állapították meg, hogy Kína kezdi elveszíteni korábbi - a befektetési portfóliók területén mutatkozó - kiváltságos pozícióját sok európai vállalat szemében. Ennek csak egyik oka a gazdasági növekedés lelassulása, a többi a strukturális átalakulás nehézkessége, a Kína növekvő eladósodottsága miatti aggodalom, a gyengülő export és a befektetések megtérülésének elhúzódása - állapította meg a kamara az 1300 európai vállalat megkérdezése alapján készült jelentésében.

Kiemelt Partnereink