Elemzések Előbb válthatják ki az orosz palládiumot a gyártók

Előbb válthatják ki az orosz palládiumot a gyártók

autopro.hu/V.M. | 2022.05.17 11:17

Előbb válthatják ki az orosz palládiumot a gyártók

Fotó: Nornickel Media Library

A platinatermelő vállalatokat tömörítő World Platinum Investment Council (WPIC) szerint az autógyártók felgyorsítják a palládium platinával kiváltásának folyamatát, miután az orosz-ukrán háború kérdésessé tette a palládiumellátás stabilitását.

Hirdetés

Az autógyártók már a háború előtt is azon dolgoztak, hogy a palládiumot fokozatosan az olcsóbb platinával helyettesítsék, a háború pedig egy újabb lökést adott a folyamatnak.

Az átállás rosszul érintheti a nyugati szankciókkal sújtott Oroszországot, ami a világ palládiumtermelésének 25-30 százalékáért, míg platinatermelésének egy jóval kisebb hányadáért, 8-10 százalékáért felel. Egyelőre ugyan nem csökkent az orosz palládiumkivitel, a később érkező szankciók, illetve a külföldi vállalatok saját elhatározású bojkottjai ezen még változtathatnak.

„A helyettesítési törekvés jelentősen erősödött” – idézi Trevor Raymondot, a WPIC kutatási vezetőjét a Reuters. „Az autógyártók nagy összegű megtakarítást érhetnek el, ehhez pedig az elérhetőséggel kapcsolatos aggályok is hozzájöttek.”

Unciánkénti 950 dolláros árával a platina fele annyiba kerül, mint a palládium. Az OEM-ek jelenleg évi 2,5-3 millió uncia platinát és 8,5 millió uncia palládiumot használnak.

Idén is túlkínálat lesz

A platina árát segít alacsonyabban tartani, hogy 2021 után várhatóan idén is túlkínálat lesz belőle. A WPIC friss előrejelzése szerint a nyolcmillió unciás platinapiacon idén 627 ezer uncia túlkínálat lesz. Tavaly a túltermelés 1,13 millió unciát tett ki.

Idén a globális termelés öt százalékkal fog csökkenni, míg a kereslet két százalékkal nőni fog a tavalyihoz viszonyítva. A platina-felhasználást serkenti a járműgyártás felfutása, a károsanyag-kibocsátást mérséklő technológiák egyre agresszívabb alkalmazása, illetve a palládium kiváltására irányuló törekvés.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink