Elemzések Elmúlóban a járvány egy pozitív hatása

Elmúlóban a járvány egy pozitív hatása

autopro.hu/Sz.P. | 2023.10.26 09:18

Elmúlóban a járvány egy pozitív hatása

Fotó: Pixabay

2022-ben nagy mértékben megnőtt az autólopások száma Németországban, pedig az elmúlt években még visszaesés volt a jellemző. Most a drága SUV-k voltak a legnépszerűbbek a tolvajok körében.

Hirdetés

A COVID-19 járvány végét az autólopások számának nagymértékben megnövekedése kísérte Németországban. Az elmúlt évben 12.277 teljeskörűen biztosított személygépkocsit loptak el az országban, ami 25 százalékos növekedést jelentett 2021-hez képest. Erről a Német Biztosítók Általános Szövetsége (GDV) számolt be Berlinben. A GDV a gazdasági kárt csaknem 250 millió euróra becsülte.

A koronavírus-járvány jelentős csökkenést eredményezett az autólopások tekintetében. 2019-ben, a járvány előtt azonban még magasabb volt az autólopások száma, akkor több mint 14 ezer esetet jelentettek a biztosítóknak.

A legtöbbet ellopott modell: Jeep Grand Cherokee

A drága SUV-k különösen népszerűek a tolvajok körében. A tíz leggyakrabban ellopott modell között két Range Rover is található. A GDV szerint a legtöbbször eltűnt modell a Jeep Grand Cherokee negyedik generációja volt.

Ha a tartományokat nézzük, a berlini autótulajdonosoknak kell szembenézniük a legnagyobb lopásveszéllyel. A szövetségi fővárosban összesen 2924 jármű tűnt el, csaknem minden negyedik autót itt lopták el. Baden-Württembergben és Bajorországban is jóval kisebb a kockázat.

Nemcsak komplett járműveket loptak el, a biztosítási szövetség adatai szerint 2022-ben az előző évhez képest 15 százalékkal több alkatrészt loptak el feltört autókból. Ide tartoznak a fedélzeti számítógépek, a kormánykerekek vagy akár a légzsákok is – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink