Elemzések Egyre több buszt adnak el Európában

Egyre több buszt adnak el Európában

autopro.hu/P.B. | 2022.07.29 13:21

Egyre több buszt adnak el Európában

Fotó: Pörge Béla

Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) nemrég tette közzé legfrissebb adatait, amiből kiderül, hogyan alakultak az autóbusz-eladások Európában az idei év első felében. A beszámoló szerint a vizsgált országokban kismértékben nőtt a buszok eladása.

Hirdetés

Az Európai Unió 27 tagországában, az Egyesült Királyságban valamint az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) tagországaiban az elmúlt fél évben összesen 13.324 új autóbusz talált gazdára, ami 4,9 százalékos növekedést jelent az előző év első feléhez képest, amikor 12.851 autóbuszt adtak el ezekben az országokban.

Az egész fél évre vonatkozó növekedés ellenére a szervezet statisztikái szerint júniusban csak az Európai Unió területén 8,7 százalékkal csökkent az új buszok eladása - 2394 busz talált gazdára az EU-ban idén júniusban. Ha az EFTA és az Egyesült Királyság piacát is vizsgáljuk megállapítható, hogy a visszaesés már két számjegyű.

Az EU-ban minimális volt a növekedés

2022 első felében csak az EU területén 2,8 százalékkal adtak el több buszt, mint a tavalyi év első felében. Az EFTA-országokkal és Nagy-Britanniával együtt ómár 4,9 százalékos emelkedés tapasztalható az újbusz-eladásokban. A régió négy kulcsfontosságú piaca közül Spanyolország érte el a legerősebb eredményt 1101 darabbal (ez 46,2 százalékos emelkedés), a francia eladások 2439 értékesített autóbusszal pedig nem változtak az egy évvel korábbiakhoz képest. A portugál és a cseh piac is jelentősen kivette a részét az első félévi eladásokból, előbbi 851 darab (188,5 százalékos emelkedés), utóbbi pedig 886 darab (46,9 százalékos emelkedés) autóbusszal.

Németországban és Olaszországban viszont erős csökkenés volt tapasztalható: a németeknél 205 százalékkal, az olaszoknál pedig 10,5 százalékkal kevesebb autóbuszt helyeztek üzembe. A magyar autóbusz-piac sem teljesített túl jól 2022 első félévében: hazánkban 156 új autóbuszt helyeztek forgalomba, 97 példánnyal kevesebbet, mint 2021 első felében. A buszok jelentős részét a Volánbusz beszerzései teszik ki.

A Mercedes viszi a prímet itthon

Az idei évben eddig a Mercedes-Benz autóbuszai vannak többségben a beszerzésekben: a 156 autóbusz között találjuk a Volánbusz negyven Mercedes Intouro típusú új buszát, valamint a Mercedes fenékvázra épülő debreceni Reform 501-esekből is idén állt forgalomba néhány tucat. A tavalyi évben a BKV és a Volánbusz agglomerációs beszerzéseiben szintén a Mercedes dominált, azonban 204 csuklós MAN Lion's City is érkezett a Volánbuszhoz, míg Veszprémben szintén MAN-ekkel valósult meg a típuscsere.

Reform 501-es Mercedes-Benz fenékvázon Lepsényben.

Reform 501-es Mercedes-Benz fenékvázon Lepsényben. | Fotó: Pörge Béla

Idén az említett Mercedes-ek mellett öt új elektromos MAN érkezett Veszprémbe, valamint elektromos Ikarus buszok is forgalomba álltak néhány vidéki városban. Az év második felében további Mercedes (köztük Reform) és Credo buszok érkezhetnek a Volánbuszhoz.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink