Elemzések Egyelőre örülhet az európai acélipar

Egyelőre örülhet az európai acélipar

MTI | 2023.12.20 15:16

Egyelőre örülhet az európai acélipar

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Európai Unió 2025. március 31-ig meghosszabbította az acél- és alumíniumvitával összefüggésben az Egyesült Államokból származó termékekre kivetett vámtarifák felfüggesztését - jelentette be az Európai Bizottság.

Hirdetés

Donald Trump akkori amerikai elnök 2018. március 8-án írta alá azt a két proklamációt, amelyek alapján március 23-tól kezdve az acéltermékek behozatalát 25 százalékos, az alumíniumét pedig 10 százalékos pótvámmal sújtották. Az elnök az amerikai gazdaság érdekeivel és az amerikai nemzetbiztonság elsőbbségével indokolta döntését. Az Európai Unió tagadta, hogy exportja bármilyen biztonsági fenyegetést jelentene, és válaszul büntetővámokat vetett ki 2,8 milliárd euró értékű amerikai termékre. Az EU 2022-ben 2023. december 31-ig teljes mértékben felfüggesztette ezeket az intézkedéseket, hogy időt biztosítson a hosszabb távú megoldásra irányuló közös munkára.

A brüsszeli közlemény szerint az amerikai acél- és alumíniumtermékek importvámja felfüggesztésének meghosszabbítása az Egyesült Államokkal kötött megállapodás eredménye. A meghosszabbítás eredményeként az uniós acél- és alumíniumexportőrök évente mintegy 1,5 milliárd euró vámot takarítanak meg.

Zökkenőmentes marad a kereskedelem

Az uniós vámok felfüggesztéséért cserébe az Egyesült Államok meghosszabbítja vámtarifáinak felfüggesztését a 2022 januárjában létrehozott vámkontingens-rendszerben tükröződő korábbi kereskedelmi volumenek tekintetében - írták. Ezen túlmenően Washington beleegyezett abba, hogy további kivételeket biztosít az uniós exportőrökre kivetett vámok alól. Az Egyesült Államoknak azonban még be kell fejeznie saját eljárásait annak érdekében, hogy 2024. január 1-jétől kiterjessze vámkontingens-rendszerét az uniós acél- és alumíniumexportra.

A vámintézkedések felfüggesztése biztonságot nyújt a vállalkozásoknak az Atlanti-óceán mindkét partján, megkönnyítve a kereskedelem zökkenőmentes áramlását - emelték ki.

A közlemény szerint az EU és az Egyesült Államok közötti munka a fenntartható acél- és alumíniumágazatról szóló globális megállapodás (GSA) érdekében tartott megbeszélések keretében folytatódik, ahogy a globális kapacitásfelesleg kezelésére és az acél- és alumíniumágazat dekarbonizációjára irányuló munka is. A vámfelfüggesztések kölcsönös meghosszabbítása biztosítja a szükséges időt és szakpolitikai mozgásteret ahhoz, hogy megállapodás szülessen a GSA fennmaradó kérdéseiről - írták.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink