Elemzések Csökkentek az ipari termelői árak az EU-ban és az eurózónában

Csökkentek az ipari termelői árak az EU-ban és az eurózónában

MTI | 2014.10.02 12:10

Csökkentek az ipari termelői árak az EU-ban és az eurózónában

Augusztusban 0,1 százalékkal csökkentek az ipari termelői árak júliushoz képest az Európai Unióban (EU) és az eurózónában is az EU statisztikai hivatala, az Eurostat közleménye szerint.

Hirdetés

Az Európai Unióban a termelőknél az energiaárak 0,4 százalékkal csökkentek, a tartós fogyasztási cikkek és a nem tartós fogyasztási cikkek ára egyaránt 0,1 százalékkal mérséklődött, a közbülső termékek ára nem változott, a beruházási javaké 0,1 százalékkal nőtt havi szinten.

A tagállamok közül a legnagyobb árcsökkenést Dániában (mínusz 0,7 százalék), Észtországban (mínusz 0,5 százalék) és Szlovákiában (mínusz 0,4 százalék) mérték. A legnagyobb árnövekedés Svédországban (0,3 százalék) és Magyarországon (0,2 százalék) volt.

Éves szinten az eurózónában 1,4 százalékos, az Európai Unióban 1,5 százalékos csökkenés volt a termelői árakban augusztusban.

2014 augusztusát 2013 augusztusával összehasonlítva az energiaárak 5,4 százalékkal estek, a közbülső termékek ára 0,5 százalékkal csökkent, a nem tartós fogyasztási cikkeké 0,2 százalékkal ment lejjebb az EU-ban. A beruházási javak ára ellenben 0,5 százalékkal nőtt, a tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,8 százalékkal.

Kiemelt Partnereink