Elemzések Bővítik a villanyáram-hálózatot Debrecenben

Bővítik a villanyáram-hálózatot Debrecenben

MTI/autopro.hu | 2023.03.21 14:23

Bővítik a villanyáram-hálózatot Debrecenben

Fotó: MTI

A debreceni Déli Ipari Park bővítésével összefüggő villamoshálózat-fejlesztési munkák tervezésére és megvalósítására kiírt közbeszerzési pályázatot a Forest-Vill Kft. és a MaxiContech Kft. konzorciuma nyerte el, a mintegy 6,5 milliárd forint értékű megbízás tervezési munkái elkezdődtek.

Hirdetés

Az energetikai kivitelező cég közleményében jelezte: az előzetes számítások szerint a debreceni Déli Ipari Parkban összesen 740 megawatt új elektromos áramot fog igényelni, ami a régió áramhálózatát üzemeltető Opus Titász Áramhálózati Zrt. részéről jelentős hálózatfejlesztési beruházás megvalósítását tette szükségessé. A közbeszerzési pályázatot 2022 végén írták ki.

Az összesen 6,5 milliárd forint értékű megbízás keretében a Forest-Vill egy új nagyfeszültségű, 132 kilovoltos villamos alállomást létesít, amelynek a tervezése már el is kezdődött.

A várhatóan 2024 végéig tartó helyszíni munkálatok tereprendezéssel kezdődnek, ezután kerülhet sor az állomás működéséhez nélkülözhetetlen kábelfektetésekre, azok bekötésére, a bel- és kültéri elosztószekrények telepítésére és a tűzjelző, vagyonvédelmi, illetve beléptető rendszerek megvalósítására – írja az MTI.

A CATL miatt lesz rá szükség

Mint ismert, a kínai CATL Debrecenben, a Déli Ipari Park területén mintegy 3000 milliárd forintos gigaberuházást valósít meg, ami körülbelül 9000 munkahelyet teremt. Az akkumulátorgyár építése komoly visszhangokat váltott ki helyi és országos szinten is, a környezetvédelmi kihívások mellett éppen az áramellátás is felmerült, mint probléma.

A gyár ellen több népszavazási kezdeményezés is indult, eddig egyetlen sem járt sikerrel, de az LMP már feljelentéssel is küzd a beruházás ellen.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink