Elemzések Bizonytalanok a német autóipar 2019-es eredményei?

Bizonytalanok a német autóipar 2019-es eredményei?

autopro.hu/Sz.K. | 2018.12.19 09:07

Bizonytalanok a német autóipar 2019-es eredményei?

Romlani kezdtek a németországi növekedési elvárások a jövő évi autóipari termeléssel kapcsolatban. Mi ennek a hangulatromlásnak az oka? Az IKB Deutsche Industriebank konjunktúraindexe ad útbaigazítást az autóipar számára.

Hirdetés

A romló mutatószámok nem az aktuális helyzetet jellemzik, a legtöbb mutató továbbra is pozitív, de az olyan globális rizikók, mint a brexit, az Egyesült Államok tarifaháborúja, a kínai ipari fellendülés és az egyes feltörekvő országok megterhelik a rövidtávú kilátásokat általánosságban is, de az autóiparban különösen. A WLTP-tesztprotokoll miatti kezdeti problémák után, és a legyártott és forgalomba helyezett új autók száma alapján a 2018-as belföldi gyártás stabil szintre jutott, a külföldi termelés enyhe növekedésbe kezdett.

Az IKB konjunktúraindexe a novemberi 1-es értékéről decemberben 0,8-re esett vissza. A mérő 0 és 2 közötti értékkel a fellendülésbeli keresztfeltételeket értékeli a német autóiparban. Az 1-es érték semleges környezetet jelent, a fellendülés a vizsgált időszakra sem negatív, sem pozitív jeleket nem mutat.

Az tehát, hogy 0,8-ra csökkent a fellendülés értéke, azt mutatja, hogy rövid távon inkább kihívásokat tartogat, mint támogató jellegű a fellendülési környezet. Ellenben az ingadozások a következő hónapokban megszűnhetnek. Ennek első jeleit mutatja az autóipari ifo-index, ami a müncheni Gazdasági Kutatóintézet gazdasági aktivitást mérő mutatószámát jelenti. Az ifo-index a novemberi elvárások és a gazdaság általános hangulatbeli bizonytalanságai ellenére növekvő tendenciát mutat.

Az előre vetített három- és tizenkét havi IKB-indexek szerint az autóipari keresztértékek a 2019-es év kezdeti nehézségei után újra növekedni fognak.

Kiemelt Partnereink