Elemzések Bajban van a munkaerőpiac: elöregszik az EU

Bajban van a munkaerőpiac: elöregszik az EU

MTI | 2016.01.26 10:40

Bajban van a munkaerőpiac: elöregszik az EU

Közép- és hosszú távon komoly problémát okozhat a lassú gazdasági növekedés és az elöregedő társadalom az Európai Unió számára. A napokban kiadott európai bizottsági jelentésben Magyarország kilátásait is elemzik.

Hirdetés

A bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (EcFin) beszámolója szerint az uniós tagállamok államadóssága 30 százalékkal nőtt 2007 és 2014 között. Igaz, hogy tavaly a válság óta először csökkent az országok államadóssága, azonban a nemrég induló trend fenntartását veszélyeztetheti az alacsony infláció és a lassú gazdasági növekedés.

A 300 oldalas elemzés szerint a vizsgált 26 tagállam egyike sincs komoly veszélyben, azonban hosszabb távon fel kell készülni a továbbra is magas államadósság és az elöregedő társadalom miatt kialakuló kockázatokra. A fenntarthatóság egyik eszköze a tartalékok képzése lehet.

A tartalékok kialakítása jó válasz lehet a kockázatok növekedésére

Az EcFin jelentése kitért Magyarországra is: várakozásuk szerint hazánk GDP-növekedése 2017-re két és fél százalékra, államadóssága pedig a 2015-ös 76-ról 72,6 százalékra csökkenhet, ez azonban továbbra is meghaladja a maastrichti kritériumok 60 százalékos küszöbét. Az elemzők rövid távon nem látják veszélyben a hazai pénzügyi stabilitást, tíz éven belül azonban közepes kockázatokkal kell szembenéznünk.

A szinte minden uniós tagállamban jelentkező átlagéletkor-növekedés miatti plusz kiadások a GDP 1,3 százalékára rúghatnak az EU egészében, Magyarországon 2060-ra ezen kiadás nemzeti össztermékkel arányos értéke 1 százalék lehet.

Kiemelt Partnereink