Elemzések Az USA-ban is ellenzik az emissziós szigorítást

Az USA-ban is ellenzik az emissziós szigorítást

autopro.hu/V.R. | 2023.07.03 09:19

Az USA-ban is ellenzik az emissziós szigorítást

Fotó: GM Corporate Newsroom

Egy autóipari érdekvédelmi szervezet arra kéri az amerikai Környezetvédelmi Hivatalt (EPA), hogy vizsgálja felül a kibocsátási normák módosításaira irányuló javaslatokat. Kérésüket azzal indokolják, hogy a változtatások túl szigorúak, elfojtják az innovációt és drágább járművekhez vezethetnek.

Hirdetés

Bár Kalifornia és néhány más állam már elkötelezte magát amellett, hogy a 2030-as években betiltja az új belső égésű motoros járművek értékesítését, a szövetségi kormány nem tett ilyen lépéseket. Ennek ellenére a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) nemrégiben olyan szigorú módosításokat javasolt a kibocsátási előírásokra vonatkozóan, amelyeket egy érdekvédelmi szervezet „a gyakorlatban egy akkumulátoros elektromos járművekre vonatkozó kvótaként” jellemzett, és azt mondta, hogy szinte lehetetlen lenne teljesíteni őket.

Az Alliance for Automotive Innovation (Szövetség az Autóipari Innovációért) közölte, hogy tájékoztatni fogja az EPA-t, hogy a kibocsátások csökkentésére vonatkozó új javaslata „nem ésszerű és nem is megvalósítható a megadott időkeretben”. Az új szabályok a 2027 és 2032 közötti modellévek járműveire vonatkoznának, és évente 13 százalékos csökkentést írnának elő a flotta átlagos károsanyag-kibocsátásában. Becslések szerint az elektromos járművek az évtized végére így az autógyártók eladásainak akár 50 százalékát is kitehetik, és 2032-re az új autók akár kétharmada is elektromos lehet.

Nincsenek felkészülve a gyors átállásra

A szervezet álláspontja az, hogy az új szabályozás túlságosan megemelné az új autók költségeit, és korlátozná a vásárlók választási lehetőségeit. Megjegyezte azt is, hogy az elvárt változások egy még kialakulatlan ellátási láncra támaszkodnak, ami nem biztos, hogy lépést tudna tartani a fejlesztésekkel. Továbbá azzal is érveltek, hogy a változtatások elterelhetik az autógyártók figyelmét az elektromos technológiába való beruházásról, mivel a kibocsátási javulást egy erőltetett ütemterv szerint kellene megvalósítaniuk, vagyis kénytelenek lennének többet fektetni a belső égésű motorokba.

A javasolt szabályok nem írják elő, hogy kizárólag elektromos autók jelenthetik a megoldást, lehetővé teszik az autógyártók számára, hogy más utat válasszanak, beleértve a hatékonyabb benzinmotorok gyártását. Ennek ellenére az amerikai piacot érintő változások mégis túl nagymértékűek lennének.

Ésszerű megoldást akarnak

Az Autoblog beszámolója szerint a szervezet azt szeretné, ha az EPA kiegyezne a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatallal (NHTSA) és az illetékes kaliforniai hatósággal, hogy olyan átfogó előírásokat hozzanak létre, melyek figyelembe veszi a fejlesztési költségek és az ütemezés körüli aggályokat.

Ez a megoldás amellett, hogy megkönnyítené a dolgokat az autóipar számára, a vásárlók számára is sokkal áttekinthetőbbé tenné a történéseket.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink