Elemzések Az elektromos autók miatt több szmog lehet Kínában

Az elektromos autók miatt több szmog lehet Kínában

autopro.hu | 2016.02.18 15:02

Az elektromos autók miatt több szmog lehet Kínában

Az évtized végére az elektromos autók legnagyobb piacává váló ország kormányzata szerint az elektromos autók jelenthetik a légszennyezési probléma megoldását. Egy tanulmány ennek épp ellenkezőjét állítja.

Hirdetés

A Tsinghua Egyetem kutatói vizsgálatuk során arra jutottak, hogy hiába emelkedik az elektromos autók aránya az ázsiai országban, ha a működésükhöz szükséges áramot nem környezetbarát módon állítják elő. Az elektromos autók által megemelkedő energiaigényt a szénnel működő erőművek csak a termelés, és így az emisszió növelésével tudják majd kielégíteni. Környezetvédelmi kérdések vizsgálatánál pedig hiba volna az erőművek kibocsátását figyelmen kívül hagyni, számol be az Engineering and Technology Magazine.

A tanulmány szerint amennyiben 2020-ra a jelenleginél nyolcszor több elektromos jármű fut majd az ország útjain, az egy autóra jutó károsanyag-kibocsátás akár a jelenlegi ötszörösére is nőhet. A kínai kutatók szerint ezért a jelenlegi szmog csökkentésére nem az elektromos autózás támogatása a megfelelő válasz, hanem az erőművek zöldítése.

Hiába zöldülnek az autók, ha az erőművek nem követik a folyamatot

Kína jelenleg számos kedvezményt biztosít az elektromos autókat használók számára: a tulajdonosok adókedvezményben részesülnek, és figyelmen kívül hagyhatják a szmog miatt elrendelt forgalomkorlátozásokat is. Jelenleg az ázsiai országban forgalomban lévő autók egy százalékát adják az elektromos autók, azonban mind a kormányzat, mind az autógyártók a kereslet erős növekedésére számítanak.

Kiemelt Partnereink