Elemzések Az e-autók térnyerése a munkahelyeket is érinti

Az e-autók térnyerése a munkahelyeket is érinti

autopro.hu/R.K.E. | 2024.02.20 10:20

Az e-autók térnyerése a munkahelyeket is érinti

Fotó: Pexels

Elemzők arra számítanak, hogy a következő évtizedben az elektromos járművekkel kapcsolatos valamennyi típusú álláslehetőség bővülni fog, és országszerte új lehetőségeket nyitnak meg.

Hirdetés

A szoftverfejlesztőktől és regionális tervezőktől a járműszerelőkig és az építőipari munkásokig az elektromos járműiparban egyre több a munkahely. Az Egyesült Államokban az elektromosautó-értékesítések tavaly 7,6 százalékos piaci részesedést értek el, és egyes becslések szerint ez az arány a következő évtizedben 67 százalékra emelkedhet. Mivel a közlekedés az Egyesült Államokban minden más gazdasági ágazatnál nagyobb mértékben felelős az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, ez a váltás nagyban hozzájárulhat az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez. Emellett munkalehetőségeket is teremtene az autóipar gyorsan fejlődő részeként, mondja Mike Miller, a United Auto Workers regionális igazgatója.

„A tavalyi volt a legmelegebb év a bolygón, és az éghajlatváltozás negatív hatásai egyre csak súlyosbodnak. Az elektromos autókra való átállás úgy mehet a leggyorsabban és a leghatékonyabban, ha a munkavállalókat is bevonjuk a folyamatba." – mondta.

Ahogy az akkumulátorgyárak Ohiótól Nevadáig megkezdik működésüket, és az autógyártók növelik az e-autó-gyártást, az amerikai autóipari ellátási láncban bejelentett új munkahelyek és létesítmények száma robbanásszerűen megnőtt. A tiszta és elektromos járművekre és a tisztább gazdaságra való átállás hatalmas lehetőség a jelenlegi gazdaság alapját képező igazságtalanságok orvoslására.

A növekedéshez sok minden hozzájárult

Az elektromos autók piacának növekedésének okai sokrétűek: az éghajlatváltozással kapcsolatos fogyasztói aggodalmak; az akkumulátor-technológia fejlődése, amely lehetővé teszi, hogy az elektromos autók minden eddiginél nagyobb távolságot tegyenek meg egyetlen feltöltéssel; a növekvő megfizethetőség; és az egyre szélesebb vásárlói rétegeket megszólító, több száz elektromos modell egyre szélesebb körű elérhetősége.

A jogalkotás is hozzájárult az elektromosautó-ipar fellendüléséhez. Az elmúlt években elfogadott két törvény – a kétpárti infrastruktúra-törvény (BIL) és az inflációcsökkentő törvény (IRA) – együtt ösztönözte az e-autókba történő beruházásokat. A BIL több mint egy évtizeden keresztül finanszírozza az elektromos töltőinfrastruktúrát, és támogatásokat nyújt az Egyesült Államokban zajló akkumulátorgyártás növelésére. Eközben az IRA adókedvezményeket nyújt a fogyasztóknak és ösztönzi a vállalatokat a gyártáshoz.

Az autókra vonatkozó szigorúbb kibocsátási előírások szintén felgyorsíthatják a tisztább járművek iránti keresletet. Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala 2024 tavaszán tervezi kiadni a személygépkocsikra és teherautókra vonatkozó végleges kibocsátási normákat, ami tovább ösztönözheti a gyártókat arra, hogy az elektromos hajtásra összpontosítsanak. Számos autógyártó, például a General Motors és a Volkswagen, kijelentette, hogy 2035-ig kizárólag elektromos járműveket kívánnak gyártani.

Amerika sem maradhat le

Mivel elősegítik az innovációt és a technológiai fejlődést, az erős járműszennyezési előírások kulcsfontosságúak az Egyesült Államokban az autóipari munkahelyek megőrzése szempontjából. A világ többi része a tisztább járművekre áll át, és az amerikai gyártók és munkavállalók lemaradnak, ha nem itt gyártják a technológiát.

Bár az iparág azóta, hogy az első elektromos autó 1890-ben az Egyesült Államok útjain közlekedett, csak szakaszosan fejlődött, ezek a közelmúltbeli hatások hozzájárulnak ahhoz, hogy az elektromos autók piaca erős és biztonságos maradjon azáltal, hogy az autóipari vállalatok, az akkumulátorgyártók és az elektromos töltőállomások telepítői befektetnek az iparágba és az ahhoz szükséges munkahelyekbe, hogy az továbbra is pörögjön – írja a cleantechnica.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink