Elemzések Az abroncspiacra is bizonytalanságot hoz a háború

Az abroncspiacra is bizonytalanságot hoz a háború

autopro.hu | 2022.07.19 06:22

Az abroncspiacra is bizonytalanságot hoz a háború

Fotó: Continental

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2022. második negyedéves gumiabroncs-eladási statisztikáit, amelyek a csereként vásárolt, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik.

Hirdetés

2022. második negyedévére vonatkozó adatok megerősítik a korábban elindult pozitív tendenciát mind a személyautókra (plusz hat százalék), mind a tehergépjárművekre (plusz 11 százalék) gyártott gumiabroncsok szegmensében, 2011 hasonló időszakra vonatkozó adataihoz képest. A pozitív trendet a gazdasági fellendülés magyarázza, miközben érezhető a fogyasztói szegmens értékesítésének lassulása is. A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése továbbra is mínuszban van; ez az egyetlen kategória, amely még mindig nem tudta elérni a 2019-es szintet.

Eladások kategóriánként

Az ETRMA tagok által másodlagosan értékesített személyautó-gumiabroncsok piaca nagyjából hat százalékkal, 53.044-ről 56.043-ra emelkedett 2022 második negyedévében, éves összevetésben. Ennek részeként a nyári gumik piaca öt százalékkal csökkent, a négyévszakos és a téli abroncsok viszont sokkal jobban teljesítettek, rendre 27 és 28 százalékos emelkedést mutattak.

A teherautó-abroncsok eladásai 3222-ről 3562-re, 11 százalékkal növekedtek a másodlagos piacon. Mezőgazdasági gépek abroncsaiból 337 helyett az idei vizsgált időszakban mindössze 265 fogyott, ami 21 százalékos csökkenés. Motorkerékpárokra és robogókra gyártott gumikból 2021 második negyedévében 2826-ot értékesítettek, míg idén 2836-ot, itt tehát szinte nincs eltérés.

„A kereslet csökkenésének jeleit tapasztaljuk, és attól tartunk, hogy a gáz árának emelkedése, a nyersanyagok és a félkész termékek korlátozott hozzáférhetősége továbbra is nyomás alatt tartja az iparágat.” – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink