Elemzések A világ acéltermelése bővült, a magyar termelés zsugorodott

A világ acéltermelése bővült, a magyar termelés zsugorodott

MTI | 2013.12.20 11:29

A világ acéltermelése bővült, a magyar termelés zsugorodott

A nemzetközi acélszövetség, a Worldsteel adatai szerint az év tizenegyedik hónapjában 127 millió tonna volt az acéltermelés, 3,6 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Hirdetés

A szervezet honlapján közzétett összeállításból kiderül, hogy jelentős mértékben Kínának köszönhető a növekedés: az ázsiai országban 4,2 százalékkal 60,9 millió tonnára bővült a termelés. Kína a világ legnagyobb acéltermelője és felhasználója. A második legnagyobb acéltermelő Japán termelése 8,9 százalékkal, a harmadik helyen álló Egyesült Államoké 5,3 százalékkal nőtt.

Az Európai Unió novemberi acéltermelése némileg csökkent éves szinten. Ezen belül a legnagyobbaké, így Németországé 5,7 százalékkal, Franciaországé 3,5 százalékkal, Spanyolországé pedig 15,5 százalékkal bővült, míg Olaszországé 4,5 százalékkal csökkent.

Oroszország acéltermelés 0,7 százalékkal csökkent, Ukrajnáé 7,9 százalékkal esett novemberben. Oroszország a világ ötödik, Ukrajna a tízedik legnagyobb acéltermelője.

A nemzetközi szervezet adatai szerint a novemberi magyar acéltermelés 83 ezer tonna volt az egy évvel korábbi 117 ezer tonna után.

A Worldsteel 170 acéltermelőt tömörít, tagjai a világ acéltermelésének 85 százalékát adják.

Kiemelt Partnereink