Elemzések A termelés növelését tervezik az autógyártók

A termelés növelését tervezik az autógyártók

autopro.hu/F.M. | 2022.12.08 09:20

A termelés növelését tervezik az autógyártók

Fotó: BMW PressClub Magyarország

A német autóipar helyzete egy Ifo-felmérés szerint novemberben valamivel javult. Ugyanakkor ez inkább a gyártókra érvényes és kevésbé a beszállítókra.

Hirdetés

A németországi autógyártók és azok beszállítóinak helyzete egy Ifo-felmérés szerint valamelyest javult – tette közzé a gazdaságfejlesztési intézet. Novemberben az Ifo hangulatindexe mínusz 2,2-re nőtt az októberi mínusz 4,3-as érték után. A várakozások a következő hónapokra vonatkozóan a felmérés alapján mínusz 13,3 pontra növekedtek, az októberi mínusz 35,3 pont után, amely szemmel láthatóan erőteljes növekedés.

„A téli gázhiány és az abból következő recesszió kockázata csökkent” - nyilatkozta az Ifo szakembere, Oliver Flack.

A beszállítók várakozásai mélyen maradtak

A felmérés szerint viszont inkább csak az autógyártók közötti atmoszféra javult: ennek megfelelően körükben meredeken, mínusz 2,8 pontra nőtt az Ifo indexe, az előző hónap mínusz 30,6-os eredménye után. Az üzleti helyzet a felmérés szerint 8,2 pontra növekedett, az októberi 2,6 pontos állás után.

„Az autógyártók éppen növekvő termeléssel számolnak” - mondta ismét Falck. A következő három hónapra vonatkozó elvárások 76,4 pontra nőttek, ám novemberben csökkent a termelés (mínusz 36,6 pont) és ezzel a kereslet is (mínusz 34,1 pont).

A beszállítók üzleti helyzete is javult, de ezzel együtt is csak mínusz 6,7 pontra, az októberi mínusz 16,2-es értékhez képest. A várakozások mindazonáltal csak kis mértékben nőttek és továbbra is 26,6 ponttal a nulla alatt állnak – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink