Elemzések A rögvalóság áthúzza az autonóm vezetés számításait

A rögvalóság áthúzza az autonóm vezetés számításait

Kuthi Áron | 2018.11.23 08:39

A rögvalóság áthúzza az autonóm vezetés számításait

Az önvezető járművek fejlesztése, közútra engedése előtt tornyosuló rengeteg akadályról, az autonóm rendszerek kiépítésével kapcsolatos kérdésekről tartott előadást Matolcsy Mátyás, a Gépipari Tudományos Egyesület tiszteleti társelnöke. A szakértő előadása elején az autonóm mobilitásnak radikális értelmezést adott: eszerint az utas nem ért a járműhöz, nem ismeri a közlekedési szabályokat, nem vesz részt a jármű irányításában, valamint az utasnak semmi felelőssége nincs a járművel kapcsolatban.

Hirdetés

További rengeteg gyakorlati problémát vetett fel az autonóm navigációval kapcsolatban, mint például azt, hogy ha például kompra hajt fel egy ötös szintű (tehát teljesen) autonóm személyautó, tudja-e majd értelmezni a minél jobb helykihasználáson dolgozó, a beparkolást segítő személyzet karjelzéseit. Kérdés, tud-e majd egyáltalán navigálni az ilyen jármű az aszfaltútról letérve, egyébként autóval bejárható nemzeti parkok területén, ahol útpadka és felfestések nincsenek. A földrajzi és terep-korlátozások kérdésköre mellett egyelőre a felelősség is lényeges, megoldandó probléma. Vagyis műszaki hiba fellépése esetén a tervezőé, a gyártóé, a forgalmazóé, a kommunikációs rendszer szolgáltatójáé vagy a tulajdonosé a felelősség? Érvényesíthető-e esetleg valamelyik fél irányában kártérítés, ha az egyébként az utazásra hatással nem bíró utas nem ér el céljához időben?

De ha ez a világ még olyan távol van tőlünk, vajon mégis miért van állandóan napirenden az önvezetés témája? A sajtó szereti az autonóm vezetést, mert újdonságot tud nyújtani vele a fogyasztóknak. Az informatikai cégeknek, a gyártóknak, a rendszerfejlesztőknek pedig jó reklám, a politikusok pedig jórészt tét nélkül nyilatkozhatnak a kormányok iparfejlesztési politikájáról. Úgy tűnik tehát, hogy az érdeklődést fenntartani össztársadalmi érdek.

Matolcsy Mátyás hosszabban kitért az Egyesült Államokban és Ausztráliában már használatos platooning technológia korlátaira is. Lehet, hogy a kamionkonvojok autonóm egymás után haladását segítő rendszer elméletben és kísérletek alkalmával jól működik, de a valóságban könnyen szembe jöhet körforgalom, ahol a körből érkező jármű számára korántsem egyértelmű, hogy együtt közlekedő kamionláncról van szó. Mi a protokoll arra, amikor vészhelyzet elhárítása érdekében be kell engedni az előzést végző járművet a konvojba? Nincs kidolgozva még az sem, hogy hogyan kellene és lehetne egy ilyen, akár 100 méteres platooning-konvojt megelőzni. Az autonóm buszok esetében még több valós élethelyzetre kell felkészülni. A buszon belüli rendért a sofőr felel, aki távolsági járaton például segít a poggyászok ki- és berakodásában. De ki tartatja be az utazási szabályzatot egy önvezető busz esetén? Egyáltalán, mi lesz az a döntő tényező, ami a technológiával és az adott termékkel (személyautó, busz) kapcsolatban meggyőzi a kétkedőket, és átbillenti őket a döntésben? Hogyan válhatnak az önvezetők versenyképes termékké? – sorolta a kérdéseket a szakértő.

Vélekedése szerint ehhez hat tényezőnek kell teljesülnie. Ha nemzetközi szinten kiépül az 5G-adatátviteli rendszer, ha meghatározóvá válik az egységes európai GPS, a Galilei rendszere, illetve ha ez eléri az 1 méteren belüli pontosságot, ha legalább még egy nagyságrendet javul a radar-lézer-lidar alapú érzékelés, ha az adatátviteli frekvenciákban nemzetközi szinten sikerül megegyezésre jutni, ha sikerül validálni egy nagy biztonsággal működő központi vezérlő egységet és ha sikerül megoldani a menet közbeni meghibásodások műszaki-logisztikai kérdését.

Az autonóm járműnek minden kulturális közegben kell tudni navigálnia

A szép új világ ellensúlyozásaként Matolcsy Mátyás rengeteg, jórészt a magyar rögvalóságból vett példával llusztrálta, milyen civilizációs ugrásokat kellene még megtenni ahhoz, hogy az autonóm járművek is elférjenek a világunkban. Úton-útfélen készített fotókon mutatta be, hogy a hazai közlekedési infrastruktúra finoman szólva nincs felkészülve a legmoderneb technológia befogadására. Az útmenti jelzések, felfestések Budapesten, az agglomerációban olyan gyakran hiányoznak, hogy már észre sem vesszük. Az útépítések helyszínén kitett jelzőtáblák és ideiglenes felfestések sokszor értelmezhetetlenek – egy autonóm járműnek itt nem volna kapaszkodó. Akad ifdehaza nem egy hármas elágazás, ahol nem lehet tudni, melyik a főút, jelöletlenek az útpadkák, a zebrák lekoptak, sokszor a sávok helye sem látszik, csak a nyomvályú ad eligazodást. Ám nemcsak a közvetlenül tapasztalt valóság késleltetheti az autonóm mobilitás elterjedését.

A közutak hiányosságai az önvezetés csapdái lehetnek

Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága – bár felismerte az autonóm rendszerek térnyerését, és külön munkacsoportot hozott létre e célból – házon belül is kétféleképpen értelmezi az autonóm rendszerek működését. A Bécsi Konvenció alapján a nemzetközileg harmonizált közlekedési jogi kérdéseket tárgyaló WP1-es munkacsoport nem feltétlenül ért egyet az ENSZ EGB alatt dolgozó WP29-es munkacsoport állásfoglalásaival, amely a nemzetközleg harmonizált műszaki kérdésekben dönt – magyarázta Matolcsy Mátyás. Például a WP1-es munkacsoport kimondja, hogy vezetés közben a felelősség nem ruházható át a vezetőn kívül senkire, és láthatóan nem veszi figyelembe, hogy már 30 éve léteznek vezetéstámogató (ADAS) rendszerek. Ezek piaci alkalmazását a WP29 alapján csak azzal a kikötéssel hagyta jóvá a testület, hogy (elvben) lennie kellene egy beépített kapcsolónak, gombnak, amivel a vezető a rendszert bármikor kikapcsolhatja. És mint azt a gyakorlat mutatja, ez csak részben van így, a technológia sokkal gyorsabban fejlődik, mint azt az ENSZ EGB mérvadónak veendő állásfoglalásai le tudnák követni.

Kiemelt Partnereink