Elemzések A palládium ára először lépte át a 2000 dolláros határt – drágább az aranynál is

A palládium ára először lépte át a 2000 dolláros határt – drágább az aranynál is

autopro.hu/Sz.K. | 2019.12.23 07:35

A palládium ára először lépte át a 2000 dolláros határt – drágább az aranynál is

A palládium árának magasrepülése úgy tűnik, hogy nem ért még véget. Sőt! Az aranynál most lényegesen többe kerülő nemesfém ára először emelkedett 2000 dollár fölé. A legmagasabb értékben egy uncia (kb. 31 gramm) ára 2000,35 dollár volt. A palládium ára tehát 57 százalékkal emelkedett idén.

Hirdetés

Az elemzők szerint a gyors áremelkedésnek gazdasági és spekulatív okai vannak. Az előbbiekben szerepelnek a szűk ellátási keresztmetszetek, részben a dél-afrikai termelési leállások miatt. A villamos energia előállítása ott különösen problematikus, ezért a nagy bányák állnak, és így veszteségessé válnak.

Ezen kívül továbbra is magas a palládium iránti kereslet az autóiparban – mondták a német Dekabank elemzői. A nemesfémet többek között benzinkatalizátorok előállítására használják.

Ne nem látni a végét

Egyes piaci szakértők szerint a közelmúltbeli áremelkedés oka az USA és Kína közötti kereskedelmi vita részleges egyezsége, mivel így javulhat az autóipari kereslet. A piaci megfigyelők azonban rámutatnak spekulatív motivációkra is. Úgy tűnik, hogy az áremelkedés eltúlzott, de nem látni a végét – állítják a Dekabanknál. A Commerzbank nyersanyag-szakértői is hasonló véleményen vannak.

Kiemelt Partnereink