Elemzések A mérnökök a gyors helyreállásban bizakodnak

A mérnökök a gyors helyreállásban bizakodnak

autopro.hu/D.Á. | 2020.08.14 07:23

A mérnökök a gyors helyreállásban bizakodnak

Fotó: Pexels

Ugyan a koronavírus-járvány okozta megváltozott viszonyok között működő vállalatok és mérnökeik úgy vélik, egy éven belül normalizálódik helyzetük, a gazdaság többi részét illetően már kevésbé optimisták. Az Endeavor Business Media egy csoportja, a Design Engineering vezetésével kutatást végzett a témában.

Hirdetés

A stabilizálódás útján

A megkérdezett vezető mérnökök eltérően látják a pénzügyi helyreállás meg-valósulását. 32,2 százalékuk a 2021-es év első, míg 20 százalékuk csak a második felében számít eredményre. A válaszadók többsége alapvetően optimista, 38,8 százalékuk úgy látja, a vírushelyzettel kapcsolatos korlátozások megszűnése után nem sokkal visszaállhatnak a normál munkakörülmények. 27,8 százalékuk szerint csak egy év után, 20 százalékuk pedig egyáltalán nem hisz a helyzet rendeződésében.

A megkérdezettek a gazdaságra egészére vonatkozóan kevésbé bizakodóak – 34 százalékuk szerint minden piaci szereplő helyzete normalizálódni fog, 38,3 százalékuk szerint ehhez legalább egy év szükséges, 22,8 százalékuk viszont nem hiszi, hogy ez valaha megtörténik.

Változás a mindennapi működésben

Az új egyensúly beálltával a mérnökök szerint új vállalati szabályozások is életbe lépnek majd. A válaszadók 61,7 százaléka szerint nagy hangsúly kerül majd a higiéniára, 51,9 százalékuk a dolgozók távolságtartására vonatkozó szabályozások folytatására számít. Az elmúlt időszak hatására 36 százalék a beszállítói lánc felülvizsgálatát várja, 19,1 százalék a virtuális ügyfélszolgálati modellel tervez, azonban csak 15,3 százalék számít az IoT technológiába történő beruházásra cége részéről.

Az otthoni munka hatásai

A kijárási korlátozások széleskörű bevezetése a megkérdezettek 35 százaléka szerint hátrányosan befolyásolta vállalatuk üzleti tevékenységét, 27 száza-lék nem észlelt változást, 15,4 százalék javulásról számolt be, összességében pedig a mérnökök fele (50,8%) bizakodó a következő 6 hónap piaci viszonyait illetően.

A járvány miatt a válaszadók túlnyomó többségének (54,2%) akár teljes egészében az otthoni munkavégzéshez kellett alkalmazkodnia, 30,6 százalékuk viszont a megszokott módon irodában, vagy terepen, ügyfeleket kiszolgálva dolgozik. Mindössze 8,6 százalékuk dolgozott eddig is otthonról, a cégek azonban a megkérdezettek 38,2 százaléka szerint tartósan növelni fogják ezt az arányt a korlátozások feloldása után.

Vállalati reakciók a járványhelyzetre

A cégek tisztségviselői szerint vagy fel voltak készülve a nem várt piaci visszaesésre, vagy gyorsan sikerült alkalmazkodniuk. Noha válságkezelési tervvel a vállalatok 44,2 százaléka rendelkezett, 37,1 százalékuknak módosítaniuk kellett rajta a vírushelyzet következtében.

További 19,1 százalék gyors reakciótervvel állt elő, 10,9 százalék pedig még dolgozik a megoldáson.

Számos vállalat a világjárvány állította kihívásokhoz szabta beszerzési, szerződési, foglalkoztatási és marketingstratégiáit. A költségek mérséklését 43,7 százalékuk általános költségvetés-csökkentéssel érte el, 41,5 százalékuk pedig nem vásárolt további eszközöket, felszerelést. A cégek 31,1 százalékánál végződött a kialakult helyzet tömeges elbocsátásokkal, felmondásokkal.

A mérnökök közötti információáramlás problémája jelenleg még megoldásra vár: 62,8 százalékuk nem tervez üzleti útra menni a következő hat hónapban, mindössze 8,9 százalékuk tartja magát a járvány előtt megszokott utazások-hoz. A válaszadók 88,3 százaléka digitális előadásokkal, konferenciákkal és meetingekkel helyettesíti majd az utazást – számolt be a Machine Design.

Kiemelt Partnereink