Elemzések A külföldi gyártók pörgették a kínai autóexportot

A külföldi gyártók pörgették a kínai autóexportot

autopro.hu/P.B. | 2024.01.24 09:22

A külföldi gyártók pörgették a kínai autóexportot

Fotó: BMW Group PressClub Global

A Kínában jelenlévő külföldi autógyártók növelték az exportjukat, ezzel a kínai autóexport több mint ötödéért ők feleltek tavaly – mint ismert, Kína 2023-ban Japánt megelőzve a legnagyobb autóexportőr lett a világon.

Hirdetés

Kínában a hazai autómárkák egyre nagyobb teret nyernek, az országban jelenlévő külföldi gyártók folyamatosan teret vesztenek velük szemben. Részben emiatt növelték a kínai exportjukat az országban aktív külföldi OEM-ek, ami hozzájárult ahhoz, hogy Kína rekorder lett az autóexportban. A siker persze nem jött volna létre a hazai gyártók nélkül: a Chery, a SAIC és főleg a Geely, valamint a BYD értékesít egyre több autót külföldön.

A világ legnagyobb autópiacán aktív 18 külföldi márka tavaly együttesen 910 ezer autót exportált Kínából, ami a teljes 4,1 milliós kínai autóexport 22 százalékát teszi ki a Kínai Autógyártók Szövetsége (CAAM) adatai szerint.

Nagyot ment a Tesla

Csak a Tesla 344 ezer autót exportált sanghaji üzeméből Ázsiába, Európába, Ausztráliába és Új-Zélandra. Nem tétlenkedett a két hagyományos amerikai autógyártó sem, a Ford és a GM együtt közel 200 ezer autót exportált Kínából.

A Kia tavaly több mint kétszeresére növelte kínai exportját, így a Kínában gyártott autóinak nagy részét az országon kívül értékesítette. Az említett gyártók mellett a japán és a német márkák is növelték a kínai exportot – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink