Elemzések A koronavírus miatt csökkenhet idén a globális autóeladás

A koronavírus miatt csökkenhet idén a globális autóeladás

autopro.hu/Sz.N. | 2020.03.12 11:17

A koronavírus miatt csökkenhet idén a globális autóeladás

Fotó: Pexels

A Morgan Stanley előrejelzései szerint a koronavírus-járvány kitörésének következtében az Egyesült-Államokbeli új autó értékesítés 9 százalékkal eshet idén. A vírus megjelenése előtt az elemzőház még egy enyhe 1-2 százalékos csökkenésről számolt be. Ezzel párhuzamosan csökkenést várnak a globális autóeladások tekintetében is.

Hirdetés

Az LMC Automotive kutatói arról számoltak be, hogy a koronavírus-járvány a globális autóeladásokat éves szinten 4 százalékkal 86,4 millióra csökkentheti a 2019-es 90,3 millióról. Az LMC korábban egy relatív stabil, 90,1 milliós értékesítést jelzett előre.

Adam Jonas, a Morgan Stanley autóipari elemzője elmondta, az Egyesült Államokban a keresleti sokkot fokozhatja a vírus terjedése, ebből kifolyólag a fogyasztók elhalasztják a nagyobb kiadásaikat, mint például egy új autó vásárlása. A szakértő becslése szerint az USA-ban a 2019-es 17,1 millióról 15,5 millióra zuhanhat az eladások száma. Ezzel szemben az LMC 16,5 millióra csökkentette értékesítési előrejelzéseit.

A National Automobile Dealers Association (Állami Gépjármű Kereskedők Egyesülete) január elején még egy enyhe csökkenéssel számolt az évre, mely szerint 16,8 millió autót értékesítenének az Egyesült Államokban.

A használt autóknak sem segít

Beszámolójában Jonas kitért a használtautók helyzetére is, melyek esetében a vírus jelentős hatással bír az eladásra és a fogyasztói hitelekre is.

Ahogy a járvány fokozódik, folyamatosan terjed az autóiparra gyakorolt negatív hatása is – mondta Jeff Schuster, az LMC elnöke.

Az autógyártók az első negyedéves értékesítési beszámolóikat április elején fogják megosztani – számolt be a Reuters.

Kiemelt Partnereink