Elemzések A kínai gyártóknak engedniük kellett az áraikból

A kínai gyártóknak engedniük kellett az áraikból

MTI | 2019.09.10 13:00

A kínai gyártóknak engedniük kellett az áraikból

Augusztusban három éve nem látott mértékben csökkentek a termelői árak Kínában, mert a gyengült a bel- és a külföldi kereslet.

Hirdetés

A kínai gyártóknak azért engedtek az áraikból, hogy megőrizhessék piaci részesedésüket. A kínai statisztikai hivatal kedden közölt adatai szerint a termelői árak éves összevetésben 0,8 százalékkal estek vissza, ami alig jobb az elemzők által várt 0,9 százalékos csökkenésnél. A termelői árindex mérséklődésére 2016 augusztusa óta csak az előző hónapban volt példa, amikor az emelkedés április óta tartó folyamatos lassulása, majd a júniusi stagnálás után 0,3 százalékos visszaesést mértek.

Csökkent a nyersanyagok ára

Az árindex augusztusi csökkenését nagyrészt a nyersanyagok, különösképpen az energia és a fémek nyomott ára okozta. Az ipari kereslet alakulását tükröző termelői árak csökkenése deflációs félelmeket hozhat felszínre, valamint agresszívabb gazdaságélénkítő intézkedések elfogadására késztetheti a hatóságokat. Az adatok nyilvánosságra hozatalát követően a sanghaji tőzsdén visszaestek a részvényárak.

Nyitókép: Pexels

Kiemelt Partnereink