Elemzések A kínai állami támogatások torzítják az alumínium árát

A kínai állami támogatások torzítják az alumínium árát

autopro.hu/Sz.K. | 2019.02.24 08:22

A kínai állami támogatások torzítják az alumínium árát

Kína alumíniumiparának pénzügyi támogatása sokkal nagyobb mértékű, mint más országoké, mely egyensúlytalansághoz vezet a kereslet-kínálat terén – jelentette ki az Alcoa vezérigazgatója.

Hirdetés

A kínai alumíniumipar anyagi támogatása nagyságrendileg jelentősebb, mint más országoké, ezzel azonban torzul a globális fém iránti kereslet-kínálati egyensúly – mondta Roy Harvey. Az ország tavaly a világ alumínium-kibocsátásának több mint felét produkálta.

Harvey megjegyzése nem sokkal azután látott napvilágot, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Kínáról szóló jelentésében soha nem látott növekedésről számolt be, amely lényegében azt jelenti, hogy az ágazat árcsökkenésre számíthat. A vezérigazgató nézete szerint az Egyesült Államok védővámjai egyedül nem lesznek elegek ahhoz, hogy gátat szabjanak a kínai fém piaci fölényének. A fém iránti kereslet globális szinten erős, főként az autó-, a légi- és az építőipar területén.

A rendelkezések, melyekkel Kína az iparát támogatja, persze nem újak. De az amerikai piaci szereplők frusztrációja nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy Trump megvámolja az acél és alumínium behozatalt. Az Alcoa azonban felszólította az adminisztrációt, hogy célozza meg direkt módon a kínai többletkapacitást, és az ügy mellé hívjon meg más kormányzatokat és szervezeteket is.

Harvey elmondta, hogy jó példa lehet a hatékony megközelítésre, ha a Kereskedelmi Világszervezet elé viszik az ügyet, ahogy Obama is tette, mikor reklamációt fogalmazott meg, felhozva, hogy a kínai hazai alumíniumgyártók lenyomták a fém árát.

Kiemelt Partnereink