Elemzések A fogyasztás a legfőbb szempont autóvásárláskor

A fogyasztás a legfőbb szempont autóvásárláskor

autopro.hu/P.B. | 2022.09.11 08:17

A fogyasztás a legfőbb szempont autóvásárláskor

Fotó: Pixabay

Örök vitatéma lehet bármelyik társaságban, hogy ki mi alapján választ magának autót, illetve miért éppen az általa választott autó a lehető legjobb döntés. Az Egyesült Államokban készült felmérés alapján képet kaphatunk arról, mik a legfontosabb szempontok autóvásárláskor. A jelenlegi helyzetben vélhetően hasonló eredményt kapnánk Magyarországon is.

Hirdetés

Az autóvásárlás sokak számára életük beruházása, sőt, a legtöbbeknek legfeljebb az ingatlanvásárlás múlhatja felül értékben az autóbeszerzést. A megfelelő autó kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, de kérdés, milyen sorrendben.

A Statista felmérése arra ad választ, hogy a potenciális vásárlók az Egyesült Államokban ilyen szempontok alapján választanak autót. Az adatokat 2021 nyarától 2022 nyaráig gyűjtötték a kutatók, összesen pedig 8400 amerikai felnőttet kérdeztek meg.

Gazdasági szempontok az élen

A megkérdezettek 56 százaléka említette az üzemanyag-takarékosságot, vagyis a fogyasztást, ezzel ez a tényező lett a legfontosabb az amerikai autóvásárlók körében. Ezt szorosan követi a biztonság, amit 55 százalék nevezett meg. Harmadik helyen a vételár következik, ez a vásárlók 46 százaléka szerint fontos tényező.

A megbízhatóság és a magas minőség egyaránt 43-43 százalék szerint komoly befolyásolási tényező autóvásárláskor, ugyanakkor a kényelem már nem olyan fontos: ezt csak 39 százalék említette meg. A lista végén a garancia és az ügyfélközpontúság áll 38, valamint a dizájn 32 százalékkal – vagyis nem a külső alapján választanak autót az amerikaiak.

Kell egyáltalán autó?

A Statista egy másik felmérése kifejezetten érdekes eredményre jutott: az autó szinte napjainkig egy szimbólum, fogalom, egy olyan dolog, amit jóformán mindenki birtokolni akar. Nos, a számok már nem egészen ezt mutatják!

Szintén 2021 és 2022 nyara között gyűjtött adatokat a cég arról, hogy azok, akiknek éppen nincsen autója, akarnak-e venni egyet. A fejlett országok közül az Egyesült Államokban volt a legmagasabb a pozitív válaszok aránya, ott az autót nem birtoklók 33 százaléka szeretne venni egyet. Kanadában 23, Németországban 18, Hollandiában 17, Japán pedig mindössze 6 százalék ez az arány.

Ugyanakkor a szegényebb országokban még más a helyzet, ott az emberek vágynak az autóra: Nigériában az autónélküliek 59 százaléka szeretne autót, Brazíliában 51, Pakisztánban 46, Indiában pedig 41 százalék ez az arány.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink