Elemzések Válság újratöltve? Nagyot fékezett a német autóipar

Válság újratöltve? Nagyot fékezett a német autóipar

autopro.hu/B.B. | 2019.08.13 04:30

Válság újratöltve? Nagyot fékezett a német autóipar

Szinte az összes német iparág piros számokkal zárta az idei második negyedévet, az optimista hangokat felváltották a termelés visszafogásáról szóló bejelentések.

Hirdetés

Jelentősen, 1,8 százalékkal visszaesett a német ipar teljesítménye az idei második negyedévben a tavalyi adatokhoz képest, ezen belül is különösen a júniusi termelési mutatók maradtak el a korábbi eredményektől. A feldolgozóipar havi termelése 1,5 százalékkal volt alacsonyabb májushoz viszonyítva, ami háromszor rosszabb érték az elemzők által korábban vártnál. Az előző év azonos hónapjához képest ugyanez az arány már mínusz 5,2 százalék, ami 2009 novembere óta a legrosszabb adat a német iparban.

Az iparágak közül az építőipar és az energiaszektor zárt az átlaghoz képest is gyengébb időszakot, de az autóipar is komoly bizonytalanságokkal küzd. Az okok között a konjunktúra folyamatos lassulása, a Kína és Egyesült Államok közti gazdasági konfliktus a két legjelentősebb, de a brexit és érezhető megterhelést jelent Németországnak. Szintén kedvezőtlenül hat a háztartások gyengülő kereslete és természetesen a mindezek hatására visszafogott vállalati beruházási kedv is.

Előretör a pesszimizmus

„Egyelőre nem látni a német ipart érintő recesszió végét” – ezekkel a szavakkal jellemezte Robert Lehmann konjunktúraszakértő az üzleti hangulatindex legfrissebb adatait. A német gazdaságkutató intézet közzététele alapján a német ipari szereplők további termeléscsökkenésre számítanak a következő három hónapban, amit jól mutat, hogy a hangulatindex júliusban mínusz 5,7 pontra, azaz hét éve nem látott mélységbe zuhant, számol be az Automobilwoche.

A gyakorlatban a vegyiparon kívül minden iparágban romló kilátásokkal kénytelenek számolni a vállalatok, amit alátámaszt, hogy egyre több cég jelenti be a következő negyedévre tervezett termelésének visszafogását.

Kiemelt Partnereink